Justitie in VS begint strafonderzoek ING

De bank zou tegen de regels in zaken hebben gedaan met schurkenstaten.

ING riskeert een hoge boete in de Verenigde Staten, omdat de bank-verzekeraar ‘sanctieregimes’ voor zogenoemde schurkenlanden als Cuba, Iran en Syrië in de VS zou hebben geschonden. De Amerikaanse sanctieregimes verbieden bedrijven die in de VS actief zijn om met deze staten zaken te doen. De Amerikaanse justitie is een strafrechtelijk onderzoek tegen ING begonnen, zo meldde het Financieele Dagblad gisteren.

De krant citeert een bron dichtbij toezichthouder De Nederlandsche Bank, die zegt dat de bank een boete van honderden miljoenen dollars opgelegd kan krijgen. Een woordvoerder van ING bevestigt het onderzoek en zegt dat de bank er rekening mee houdt dat „als er een sanctie komt, die aanzienlijk is”.

In het jaarverslag over 2010 maakt ING al melding van informatieverzoeken van verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen, waaronder het Amerikaanse Openbare Ministerie en de officier van justitie in het departement New York. Wat wordt onderzocht is niet bekend.

De Amerikaanse regels voor transacties met landen op de lijst van de Office for Foreign Assets Control zijn streng. Ze betreffen alle dollartransacties die banken met die landen doen, waarbij het niet uitmaakt of ze via eigen vestigingen in de VS zijn gelopen of niet. Omdat alle dollartransacties administratief uiteindelijk via Amerikaanse banken verlopen, vinden de Amerikaanse autoriteiten dat ze wereldwijd mogen optreden tegen banken die zich niet aan de regels houden.

Daarbij is voor bestraffing al voldoende dat een bank zijn procedures niet in orde heeft om betalingen tegen te houden. Er hoeft niet een concrete betaling te worden geworden aan een land, bedrijf of persoon die op de uitgebreide sanctielijst van de Ofac staat. Op die lijst staan niet alleen de schurkenlanden waarmee het verboden is zaken te doen zoals Cuba, Iran, Syrië en sinds dit jaar Libië, maar ook personen en organisaties die verdacht worden van terrorisme en witwassen. (NRC)