Je zou ze bijna gaan missen, de Dixi's

De Dixi, voor elke vaste festivalganger een bekend fenomeen. Een bezoekje aan de mobiele wc is een noodzakelijk kwaad, maar tegelijk is de Dixi niet weg te denken op de festivals. Onlangs werd-ie zelfs gepromoveerd tot kunstobject – vorige maand lanceerden fotografen Andreas Terlaak en Guido Benschop een site geheel gewijd aan het mobiel sanitair (www.toiletlandschap.nl). Maar op Lowlands geen Dixi’s, daar staat een moderne variant: de toiletwagen. De 900 festivalplees zijn aangesloten op het riool en per uur wordt zo’n 90.000 liter water geloosd. De 55.000 bezoekers kunnen hun behoeftes gewoon doorspoelen met oppervlaktewater, daarmee sparen we het milieu. Ook zijn er 100 plaskruizen en wordt er geëxperimenteerd met 30 vacuümtoiletten. Die gebruiken per spoelbeurt bijna tien keer minder water dan de festival-wc’s die nu worden gebruikt.