Japanse lagerhuis stemt in met financiële steun getroffenen nucleaire crisis

Een 1-jarige jongen wordt in maart opnieuw gecontroleerd op blootstelling aan straling na te zijn ontsmet in Nihonmatsu, Fukushima. Foto AP / Asahi Shimbun

Een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om mensen en bedrijven, die getroffen zijn door de Japanse nucleaire crisis, financieel te compenseren voor de geleden schade is vandaag door het lagerhuis goedgekeurd.

De wet kreeg in de Shūgiin steun van zowel de regeringspartijen als de oppositie, meldt persbureau Kyodo. Naar verwachting zal ook het hogerhuis volgende week ook instemmen met het wetsvoorstel.

Op 11 maart werd Japan getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. Duizenden mensen kwamen hierbij om het leven. Bij de kerncentrale Fukushima Dai’ichi ontstonden door de aardbeving en tsunami grote problemen toen koelsystemen het begaven, daarbij kwamen aanzienlijke hoeveelheden radioactieve straling vrij. Als gevolg daarvan moesten tienduizenden mensen geëvacueerd worden en ook geldt voor vlees uit de omliggende gebieden een exportverbod.

    • Hans Klis