It's all about the brunch

Festival vieren is te gek, maar tegelijkertijd hard werken. In drie dagen lopen we tientallen kilometers tussen de camping en het festivalterrein. Van podium naar podium, van eetgelegenheid naar de dichtstbijzijnde bar. Naar vrienden die achter die paal staan, of oh nee stonden, nu zijn ze alweer bij die andere tent. Als we niet rondsjokken dan staan we te zuipen, hossen of in de moshpit. Dat zeg ik: hard werken.

Een goede nachtrust kunnen we ook vergeten wanneer we vroeg in de ochtend stomdronken, of erger, ons tentje inrollen (met een beetje geluk moeten we dan ook nog even hard werken). Dun matje, kleffe slaapzak en altijd wel buren die het weer net iets langer volhouden dan jij. Of je staat, in het ergste geval, op die ene camping recht tegenover de 24-uurstent. Het NAVO-alfabet is goed vertegenwoordigd met een Alpha-, een Bravo- en een Charlietent. Echo, India, Juliet, Lima, Mike. Maar de H van Hotel? Ho maar.

Hard werken, slecht slapen en veel drinken. Om in deze omstandigheden optimaal te genieten moeten we dus vooral goed en gezond eten!

Goed en gezond eten. Daarvoor bestaat op dit soort dagen over het algemeen maar een kleine window of opportunity. Grofweg ergens tussen twaalf en vier uur ’s middags. Want wie eenmaal aan het bier is, eet over het algemeen geen appel meer. Dat zal voor de meesten niet later zijn dan een uur of vier. En wie zijn eerste maaltijd op zaterdag nog ontbijt kan noemen, moet die avond echt beter zijn best doen. Kortom: it’s all about the brunch. Elke dag twee stuks fruit en een stevige hap om weer goed op krachten te komen.

Dus brunch als een wielrenner. Kook vrijdag, voor je gaat twee porties pasta en neem die, rijkelijk met olijfolie overgoten, in twee plastic doosjes mee. Vers tomaatje erdoor op ‘zaterdagochtend’, beetje basilicum. Je kunt zelfs een gedroogd worstje meenemen om erdoorheen te snijden met je zakmes. Zorg wel voor een luchtdicht bakje voor die worst. Het laatste wat je wilt is een snuffelende wolf of beer in je tent aantreffen.

Nog iets: neem een anderhalveliterfles water mee voor naast je bed. Oldest trick in the book. Drink de helft voor je slapen gaat en de andere helft de volgende ochtend. Een kater hebben doen we maandag wel. Dat is zonde van het weekend.

Joël Broekaert

    • Joël Broekaert