Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Islamkritische bloggers, die Breivik citeerde, reageren op verdachtmakingen

Anders Breivik discussieerde op het blog Gates of Vienna. Schermfoto van het beeldmerk.

Getuige de voetnoten in zijn manifest, voelde Anders Breivik zich thuis op hun weblogs. De Noorse aanslagpleger nam ook deel aan hun discussies, onder het pseudoniem ‘Year2183’. Daar zijn de geciteerde anti-islambloggers niet blij mee: ze wijzen de massamoord af, maar sommigen begrijpen wel dat Breivik geen andere uitweg zag.

Breiviks woede kan veroorzaakt zijn door een gebrek aan debat over multiculturalisme, meent Lucien Oulahbib. De Fransman van Algerijnse komaf schrijft voor het islamkritische Brusselsjournal.com, een site die Breivik veelvuldig citeerde. “Was dat debat er wel geweest, één waarin je niet meteen wordt weggezet als racist, had dat dan deze daad kunnen voorkomen? Niemand weet het.”

‘Kijk niet raar op als er nieuwe tragedies komen’
Maar alsjeblieft, vervolgt Oulahbib, “schuif de schuld niet in de schoenen van de islamcritici.” De duizenden mensen die vermoord zijn in naam van de islam moeten volgens hem zwaarder wegen dan de slachtoffers in Noorwegen. “Als dit zo doorgaat”, zo doelt hij op de invloed van de islam op Westerse samenlevingen, “dan moeten we niet raar opkijken als er nieuwe tragedies komen.”

‘Wel merk je dat hij aandringt op deportatie’
Gates of Vienna, een blog met als ondertitel ‘We zijn in een nieuwe fase van een hele oude oorlog’, ontdekte dat Anders Breivik in 2008 twee keer heeft gereageerd op een artikel van de Noorse gastschrijver Fjordman. Onder het pseudoniem ‘Year2183’. “De verkondigde standpunten weken niet af van wat andere reageerders op onze site schrijven”, merkt de redactie op. “Uit Breiviks reacties bleek niets van moorddadige plannen. Wel merk je dat hij aandringt op deportatie van moslims. Een standpunt dat, zoals onze trouwe lezers weten, niet de onze is.”

‘Wagner inspireerde Hitler’
De terrorist heeft mij gelezen, kopt de populaire blogger Daniel Pipes boven een stukje. Maar dat zegt volgens hem nog niets. “Richard Wagners muziek inspireerde Adolf Hitler. De tekst van het Beatles-nummer ‘Helter Skelter’, zette Charles Manson aan tot moorden. Catcher in the Rye, de roman van J.D. Salinger, bracht Mark David Chapman op het idee om John Lennon dood te schieten. De film Taxi Driver, uit 1976, bracht John Hinckley tot een moordpoging op Ronald Reagan. Deze waanzin geeft aan dat schrijvers en kunstenaars geen controle hebben over hoe hun werk wordt ontvangen, wie erop zal reageren en tot welke acties het zal leiden.”

‘Er staan meer mensen in de coulissen te wachten’
Pete, een anonieme blogger van het militant uitziende Eureferendum.blogspot.com, maakt het persoonlijker. “Waarom heb ik niet voor de route van Breivik gekozen?”, vraagt hij zich af. “Heel simpel: voor een jongeman, zelfs met weinig bezit, heb ik nog veel te verliezen en te ondernemen. Maar ik ben één van de gelukkigen. Voor elk van mij is er een handjevol minder gelukkige mensen. Dat is gevaarlijk.” In dat licht moeten politiek leiders volgens hem beseffen “dat er meer mensen in de coulissen staan te wachten. Er kan snel een moment komen waarop degenen die weinig te verliezen hebben, zelfs dat verliezen. Dan zal er meer bloed vloeien.” Pete’s website wordt genoemd in Breiviks manifest, maar dat laat hij onvermeld.

‘Aanval moslims op Mumbai. Horen we daar wat over?’
Eén van de meest prominente anti-islambloggers ter wereld is Pamela Geller. Haar website Atlas Shrugs wordt dertien keer genoemd in Breiviks manifest. “Slechts enkele dagen voordat een barbaar (een eenzame man, niet behorend tot een groep, alleen met een verwrongen geest) meer dan zeventig mensen vermoordde in Noorwegen, werd de stad Mumbai opnieuw aangevallen door islamitische extremisten”, schrijft ze op het eveneens geciteerde Americanthinker.com. “Horen we daar wat over? Niet zoveel. Maar één koelbloedige moordenaar, die zijn daad al voor ’9/11’ plande, is uitgegroeid tot de strijdkreet van de dhimmedia [media die zich onderwerpen aan moslims]. Zij staan in dienst van de meest radicale en extreme ideologie op aarde.”

‘Mijn werk is geen inspiratiebron voor kwaad’
Iedere islamcriticus kent Jihadwatch.org, een website waarop alles wat moslims doen fel bekritiseerd wordt. De site wordt beheerd door Robert Spencer, één van zijn trouwe lezers was Anders Breivik. Maar contact heeft hij nooit met hem gehad, schrijft hij. “Als blijkt dat ik inderdaad zijn inspiratiebron ben geweest, dan voel ik me als The Beatles toen zij vernamen dat hun liedteksten Charles Manson tot moorden aangezet zou hebben.” In werkelijkheid hebben The Beatles niet aangezet tot moord, vervolgt hij. “Evenmin is mijn werk een inspiratiebron voor kwaad. Mijn werk is consequent gewijd aan het verdedigen van mensenrechten. Voor alle mensen.”

‘Breivik heeft de anti-islam-beweging schade toegebracht’
Galliawatch, een blog voor Franse patriotten, noemt Breivik een “psychopaat, die niet om de mensheid geeft”. Blogger Tiberge vermoedt dat Breivik juist de moslims een plezier wilde doen, want hij heeft de anti-islam-beweging alleen maar schade toegebracht. “Mocht het toch om een anti-islamitische ideoloog gaan, dan weet ik niet wat ik ervan moet zeggen. Dan laat ik het analyseren aan anderen over.” Breivik verwijst in zijn manifest naar Galliawatch omdat Fjordman ooit op het blog schreef over een zogenaamde oorlogsvoering tegen het Westen via criminaliteit in Westerse steden.

‘Geen libertariër zou zo’n wrede daad begaan’
Een aantal keer citeerde Breivik ook het libertaire blog Mises. Tot ongenoegen van blogger Jonathan M.F. Catalán dweept de aanslagpleger met twee libertaire denkers. “Breivik viel aan wat libertarisme koestert: sociale samenwerking. Dat sommigen het geweld verbinden met onze beweging, is jammer en ongepast.” Breivik is geen libertariër, besluit Catalán. “Niemand die door het libertarisme geleid wordt, zou zo’n daad van wrede agressie begaan.”

Gerelateerde artikelen:
Wie diagnosticeren we nu eigenlijk: Breivik of de samenleving?
‘Breivik is de duivelse karikatuur van een juiste visie’
Op internet wemelt het van de ‘Breiviks’. Profeet Wilders moet geweldsretoriek uitleggen
Als Breivik nihilist was, zou zijn aanslag minder impact hebben
Wie de islam verantwoordelijk houdt voor terrorisme, ziet Breivik voortaan in de spiegel
Nationalisme verdient erkenning, maar wakker het niet te veel aan
Medisch beroepsgeheim had gebroken kunnen worden als Tristan daad had aangekondigd

Motief Tristan: God straffen door mensen pijn te doen
Kunnen zelfontbranders als Tristan nog iemand in vertrouwen nemen?
Google zoekt mogelijkheden om radicalisering te bestrijden

Het intellect ligt aan de basis van het grofste geweld

‘Dreigers moorden niet en moordenaars dreigen niet’

Jawel, ook in u schuilt een terrorist

FBI jaagt op zonderlingen als Jared Loughner
Osama bin Laden is dood, nu het ‘Bin Ladisme’ nog
Onderzoek: complotdenker zou het liefst zelf samenzweren

Het Kill Team is angstaanjagend normaal

Loughner mogelijk geïnspireerd door bekende grammaticagek

Dwing ontspoorde student tot psychotherapie