Hollinghurst opnieuw op longlist voor Man Booker Prize

In Londen is de longlist van de Man Booker Prize, de meest prestigieuze Britse literatuurprijs, bekendgemaakt. Op de lijst prijkt ook het nieuwe boek van Alan Hollinghurst The Stranger’s Child. Bas Heijne las het voor Boeken en schreef hierover: ”Of de nieuwe roman van Alan Hollinghurst een meesterwerk is, moet de tijd uitwijzen – meesterlijk vind ik hem in ieder geval.’   Zijn volledige recensie is hier te lezen

Op de longlist staan daarnaast vier debutanten: Stephen Kelman, A.D. Miller, Yvvette Edwards en Patrick McGuinness. Ook de nieuwste romans van Julian Barnes (The sense of an ending) en Sebastian Barry (On Canaan’s side) zijn genomineerd naast werk van Carol Birch, Patrick deWitt, Esi Edugyan, Alison Pick, Jane Rogers en D.J. Taylor.  De enige voormalige winnaar op de lijst is Alan Hollinghurst, hij werd in 2004 bekroond voor The Line of Beauty.Kanshebbers Julian Barnes en Sebastian Barry waren eerder al present op shortlists. Bekende auteurs als Graham Swift, Anne Enright, Linda Grant en Aravind Adiga haalden de longlist niet.

De Man Booker Prize, dit jaar voorgezeten door de voormalige directeur van de Britse spionagedienst MI5, Stella Rimington (1935), wordt op 18 oktober uitgereikt. In 2010 ging de meest prestigieuze Britse literatuurprijs naar Howard Jacobson voor The Finkler Question.

    • een onzer redacteuren