Hoer zoekt man in Zambia

In Zambia is deze maand het televisieprogramma Ready 4 Marriage III gestart waarin sekswerkers zichzelf aanprijzen als geschikte huwelijkskandidaten. Wie het meest uitblinkt in huishoudelijke taken als koken, wassen en poetsen, vangt 90.00 dollar en krijgt de kosten van een bruiloft vergoed.

Presentator en producent Master Chimbala (31) licht toe waarom hij na twee seizoenen met doorsnee vrouwen, overstapt op voormalige seks werkers: ,,Veel Zambiaanse prostituees hebben grote moeite om een decent leven te leiden. Hun moeilijkheden worden niet erkend, en ze worden niet politiek vertegenwoordigd, terwijl ze nauwelijks op een andere manier geld kunnen verdienen. Wij willen hun een tweede kans geven, zij die het ogenschijnlijk niet verdienen, van wie men niet zou verwachten dat ze op televisie een stem krijgen. Wij bejegenen hen respectvol alsof het om perfecte vrouwen gaat. Vrouwen die rijp zijn voor het huwelijk, kennen hun verantwoordelijkheden. Ze kunnen leiding geven, handig met geld omgaan en goed voor hun gezin zorgen. Die tegenstelling levert uniek drama op en stelt de eroderende moraal in Zambia ter discussie. Dit programma geeft ons bovendien de kans om taboes als HIV en aids te bespreken.”

In Zambia is het niet ongebruikelijk dat tienermeisjes cadeautjes en geld krijgen toegestopt door een sugar daddy, in ruil voor seksuele diensten. Hoe vaak dat gebeurt? Chimbala: ,,Het is moeilijk om aan betrouwbare cijfers te komen, ook al omdat niet iedereen dezelfde definities hanteert. Een vrouw die meerdere seksuele relaties onderhoudt, wordt al gauw voor hoer uitgemaakt. Maar misschien zoekt ze louter emotionele en seksuele bevrediging. In ons programma richten wij ons op vrouwen die hun lichaam op straat te koop aanboden om te kunnen overleven.” Ook kandidate Precious Kawainga (28) past in dat profiel: „Ik moest in mijn onderhoud en dat van mijn twee kinderen voorzien.”

Meer dan duizend vrouwen stelden zich kandidaat bij het programma – slechts achttien vrouwen doen daadwerkelijk mee. Deelneemsters die door de kijkers worden weggestemd, krijgen troostprijzen en een baan aangeboden om te voorkomen dat ze terugvallen in prostitutie.

De herkenningsmelodie: ,,Ik heb spijt, ik heb in het verleden fouten gemaakt waar ik niet trots op ben. Ik voel me zo beschaamd, maar ik had geen kans, ik moest overleven. De wereld is zo wreed, zo moeilijk te overleven. Wat doe je als er niemand is op wie je kunt terugvallen, die begrijpt wat je heb doorgemaakt?”

Chimbala: ,,Nu nog nemen we het programma op met alleen Zambiaanse kandidaten. Vanaf oktober willen we vanuit heel Afrika deelneemsters rekruteren. Ready 4 Marriage wordt in veel Afrikaanse landen uitgezonden en door zeventig miljoen mensen bekeken.”

De kandidaten zijn te zien op www.r4mzambia.com

    • Hille Takken