Film

Shakespeare zelf

Danny O’Connor (regie): Upside Down. The Creation Records Story.

dvd muziekdocumentaire

Platenmaatschappij Creation, die in de jaren negentig legendarische bands ontdekte als Primal Scream en Oasis, was een bedrijf met werknemers, jaarcijfers en een kantoor in Londen. Maar daarmee is alles wat ‘doorsnee’ was aan Creation wel gezegd. Bij dit bedrijf duurden zakenbesprekingen geen uren maar dagen; ze werden niet afgesloten met een biertje in de pub, maar met nachtenlang doorhalen onder invloed van xtc en cocaïne.

Spil was de roodharige Schot Alan McGee (1960). Over McGee en zijn platenmaatschappij is nu de documentaire Upside Down. The Creation Records Story, van regisseur Danny O’Connor, op dvd verschenen. Upside Down vertelt binnen twee uur hoe een paar arbeidersjongeren uit Glasgow erin slaagden om van hobbyclub uit te groeien tot een internationaal gerenommeerde platenmaatschappij, met als grootste wapenfeit: de ontdekking van rockband Oasis.

Creation begon in jaren tachtig, met de ruige stofzuigersound van The Jesus & Mary Chain. McGee liet zijn protegés voor 50 pond een plaat opnemen, en dankzij zijn enthousiaste aanprijzingen, kregen ‘zijn’ bands aandacht van toonaangevende tijdschriften als NME en het radioprogramma van wijlen John Peel. Creation had een patent op Schotse rammelbands in zwart leer, totdat McGee kennismaakte met acid-house. Hij raakte zo gegrepen door de nachtenlange danssessies op minimale elektronische beats, aangevuurd door pillen, dat hij naar acid-mekka Manchester verhuisde.

Hij gaf een pilletje aan zanger Bobby Gillespie, van het tot dan toe niet erg spraakmakende Primal Scream. Ook Gillespie ging voor de bijl voor elektronische beats. Dat leidde uiteindelijk tot het inmiddels legendarische album Screamadelica (1991).

De volgende mijlpaal was McGee’s ‘ontdekking’ van Oasis. De cd What’s The Story, Morning Glory (1995) werd zes miljoen keer verkocht. Creation zou nooit meer hetzelfde zijn.

McGee zegt in de documentaire: „Ik begon te denken dat ik metafysische krachten had, dat ik Beethoven en Shakespeare in één was.” Hij werd zelf ruim een jaar opgenomen in een kliniek om van zijn drugsverslaving af te komen.

Geld werd over de balk gegooid. Er waren steeds meer en grotere uitspattingen, en voor McGee was eind jaren negentig de lol ervan af. Hij verkocht Creation aan Sony Music en woont tegenwoordig in Wales waar hij uitsluitend naar The Beatles luistert.

Hester Carvalho