Film

Scene uit de film Attack The Block (2011) FOTO: eOne

Schlafkrankheit De film Schlafkrankheit van regisseur Ulrich Löhler valt in twee delen uiteen. In het eerste deel volgen we de ontwikkelingsarts Ebbo Velten (Pierre Bokma) die zich na een verblijf van vijf jaar in een slaapziektekliniek in Kameroen opmaakt om naar Duitsland terug te keren. Zijn werk zit erop, er komen nauwelijks nog nieuwe patiënten bij, de ziekte lijkt onder controle. In het tweede deel, dat zich enkele jaren later afspeelt, komt de zwarte Parijse arts Alex Nzila naar Kameroen om het project dat schijnbaar nog een paar jaar heeft doorgesukkeld te evalueren. Op de achtergrond speelt de vraag mee in hoeverre ontwikkelingshulp de Afrikaanse problematiek in stand houdt in plaats van helpt op te lossen.

Horrible Bosses

Waarschijnlijk heeft 98 procent van de werkende bevolking een verschrikkelijke baas óf is er zelf een. Kantoorkomedie Horrible Bosses heeft op papier de juiste hitpotentie voor werkluwe nazomerdagen. Voeg daar een cast van hevig schmierende sterren als Kevin Spacey, Jennifer Aniston en Colin Farrell als de tirannieke werkgevers aan toe, en een clubje semi-naturel slapstickende subtoppers onder wie een erg bleue Jason Bateman als de arme loonslaven, en… het kan eigenlijk alleen nog maar tegenvallen.

The Beaver

Mel Gibson speelt (heel goed) Walter Black, een man die lijdt aan een zware depressie. Hij is de zelfmoord nabij als zijn vrouw Meredith (Jodie Foster) hem het huis uitzet. Zijn kansen keren wanneer hij een vale, oude handpop (een bever) in een vuilnisbak vindt en door de pop zijn vermogen hervindt om met zijn gezin en de buitenwereld te communiceren. Voor Foster is dit de derde film die zij regisseerde. The Beaver neemt de wezenlijke ambivalentie van acteren haarscherp onder de loep.

Attack the Block

In Attack The Block moet een groep rondhangende lummels hun achterstandswijk verdedigen tegen een invasie van vraatzuchtige, harige buitenaardse wezens met lichtgevende tanden. Dat de film fris en authentiek overkomt, komt doordat Cornisch aan zijn Amerikaanse inspiratiebronnen een stevige dosis rauw Brits straatleven toevoegt. De regisseur buit de locatie (troosteloze flatcomplexen in Oost-Londen) maximaal uit. De stoere pseudo-gangsta’s, met name leider Moses (John Boyega), held tegen wil en dank, komen levensecht over; met behendigheid op crossfietsen, vloeiende straattaal en gehannes met beltegoed.

Harry Potter & the Deathly Hallows: Part 2

Dat Harry Potter zich in deel acht van de filmsage definitief als messias ontpopt, zal verstokte ‘Potterati’ niet verrassen. Ze kunnen zich verheugen op de eindstrijd tussen goed en kwaad.