Facebook passeert Hyves al deze maand

Wat is het grootste sociale netwerk in Nederland? Niet alleen een belangrijke vraag voor het ego van de eigenaren, maar ook voor adverteerders die graag „iets willen” met sociale media. En dus voor de netwerken zelf, want die draaien met name op reclame-inkomsten.

In leden en tijd die die leden doorbrengen op het netwerk verslaat het Nederlandse Hyves het Amerikaanse Facebook nog ruimschoots. Maar in unieke bezoekers, het aantal mensen dat een of meer keer per maand een site bezoekt, moet Hyves het binnenkort afleggen tegen Facebook. Vermoedelijk al deze maand, als de trend aanhoudt. Dat blijkt uit onderzoek van weblog Marketingfacts.nl op basis van cijfers van het Amerikaanse bureau ComScore.

Vorige maand had Facebook 7,35 miljoen unieke bezoekers in Nederland, Hyves 7,46 miljoen. ComScore telt bij beide sites overigens niet het mobiele gebruik mee. Evenmin zit in de cijfers het populaire onderdeel Hyves Games. Het betreft internetgebruikers van 15 jaar en ouder.

In leden is Hyves hier nog veel groter dan Facebook. Het netwerk, eigendom van De Telegraaf, heeft 11,4 miljoen leden, onder wie 9,6 miljoen Nederlanders. Facebook heeft er 4,6 miljoen in Nederland. Het verschil tussen unieke bezoekers en leden komt onder meer doordat veel niet-leden (via Google) ook op Facebook komen. Hyvers brengen veel meer tijd door op hun netwerk dan Facebook-gebruikers: vorige maand gemiddeld 268 minuten op Hyves en 131 op Facebook.

Met Rusland, Polen, China en Japan is Nederland een van de weinige landen waar een ‘eigen’ netwerk nog weerstand biedt tegen Facebook.