Elke ochtend om 4.20 uur gaat de wekker

74 procent van Nederland is platteland, 33 procent van de Nederlanders woont er. Daarom deze zomer de wereld van het dorp, een paar keer per week bericht uit Opende. Vandaag: de betontimmerman.

Nederland - Opende - ( Groningen ) - 04-07-2011 Edwin de Roos in zijn stamkroeg 'Sportzicht'. Op de achtergrond kroegbaas Jan Stienstra. Foto: Sake Elzinga

Edwin de Roos (39) is betontimmerman. Hij heeft gouden ringetjes door zijn oren, blonde lokken tot op de schouders. Hij zit aan de bar, drinkt een flesje Heineken en rolt Van Nelle. Naast hem zit zijn maat Hayo Postma (35). Hayo drinkt Amstel en rolt Brandaris. Het is half negen ’s avonds.

Kom maar naar mijn kantoor, had Edwin de Roos gezegd. Op het gegeven adres staat café Sportzicht. Van buiten wit, van binnen een bruin café met een biljart. Halve gordijntjes voor de ramen. Boven de bar hangen visnetten. Achter de bar zit de eigenaar van Sportzicht. Hij schenkt iedereen bij voor het glas leeg is.

Elke ochtend gaat de wekker van Edwin de Roos om 4.20 uur. Om kwart voor vijf rijdt de Mercedes voor. Edwin, Hayo en twee maten beginnen aan hun reis naar de Randstad. Ruim twee uur. Ze moeten om zes uur Almere voorbij zijn. Halverwege neemt Hayo het stuur over. Wie niet rijdt, slaapt. Ze werken nu in Utrecht. Daarvoor was het Amsterdam. Dáárvoor twee jaar in Venlo, toen zaten ze in de kost.

In Opende wonen veel vaklieden: stukadoors, tegelzetters, timmerlieden, afbouwers, metselaars. Volgens Edwin is het een uittocht ’s morgens vroeg. In het noorden is te weinig werk. Er zijn veel Polen en „dat soort volk”.

Edwin kwam op zijn vijftiende naar Opende, samen met zijn moeder. Zijn moeder is inmiddels naar Emmen verhuisd, maar Edwin zal altijd in Opende blijven. „Hier wonen al mijn maten.”

In de Randstad werken ze graag met Friezen en Groningers. Die lullen niet, maar poetsen. Al hebben ze allemaal chronische rugklachten. Laatst werkten ze met die Randstadlui. Die gingen om negen uur koffie drinken, om elf uur weer, om één uur lunchen en om drie uur weer pauze. En om kwart voor vier pakten ze hun spullen in. Dat schiet dus niet op, zegt Edwin.

Getrouwde mannen komen ook een pilsje drinken in Sportzicht. Ze komen later en vertrekken eerder. Edwin gaat zelden voor elf uur. In zomerse weekenden treft hij zijn maten op het terras bij de zandafgraving Strandheem. Daar komt het hele dorp zwemmen. Plus de omliggende dorpen. Druk! Veel mooie meisjes in bikini. Gezelliger bestaat niet.

Edwin de Roos komt elke avond naar Sportzicht. Behalve ’s maandags, dan is het café dicht. En dinsdag is er bingo. Dan zitten er zo’n veertig dames op leeftijd die met taxibusjes uit de omliggende dorpen worden gebracht.

Alle andere dagen gaat hij thuis even douchen en scheren. Koken doen hij zelden. Soms rijdt hij met een maat naar een pizzeria in een naburig dorp. En dan naar kantoor.

Sheila Kamerman