Echtpaar laat kinderen achter op boot in Rio

Een Nederlands echtpaar is aangehouden in Brazilië voor het achterlaten van hun drie jonge kinderen op hun zeilboot voor de kust van Rio de Janeiro.

Het stel was dinsdagavond een hapje gaan eten bij vrienden op een andere boot die nabij voor anker lag, in de Baai van Guanabara, deelstaat Rio de Janeiro. De drie kinderen, een jongen van vier jaar, een meisje van twee jaar en een baby van zeven maanden, bleven op het eigen jacht achter. Vissers die de boot passeerden hoorden gehuil komen uit een van de cabines en waarschuwden de hulpdiensten.

De kinderen, die volgens Braziliaanse media een angstige indruk maakten, werden door de brandweer naar een club in de jachthaven gebracht.

De politie lokaliseerde hun ouders en hield hen korte tijd aan. Het paar, in Braziliaanse media aangeduid bij hun voornamen ‘Hendrikus’ en ‘Yvette’, verklaarde aan de politie dat het oudste kind, van vier jaar oud, indien nodig radiocontact met de ouders kon maken. Zo had het echtpaar het al vaker georganiseerd als zij elders waren, lieten de man en vrouw aan de politie weten. Het gezin is bezig aan het derde jaar van een reis om de wereld.

Het echtpaar werd vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 1.000 real, ongeveer 450 euro. Mogelijk worden de man en vrouw aangeklaagd wegens het veronachtzamen van hun kinderen, zegt de Braziliaanse politie. Het is het paar niet toegestaan Brazilië te verlaten zolang het politieonderzoek duurt. Een vertegenwoordiger van het Nederlandse consulaat-generaal in Rio staat hen bij.

Het echtpaar was van plan om na Rio de Janeiro door te reizen naar het noordelijker gelegen Recife, om vervolgens terug te reizen naar Nederland, zo meldt de Braziliaanse krant O Globo.