Dudok, Koolhaas en De Klerk voor altijd in schatkamer NAi

Remment Lucas (Rem) KOOLHAAS (1944) Nederlandse architect. Dutch architect. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 4 juni 2010
Remment Lucas (Rem) KOOLHAAS (1944) Nederlandse architect. Dutch architect. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 4 juni 2010 De schatkamer van het NAi is ontworpen door Rem Koolhaas. Foto NRC / Vincent Mentzel

De modellen van de Zigzagstoel van Rietveld, het reisschetsboek van Berlage uit Italië van rond 1900, de studies van de Kunsthal van Rem Koolhaas. Allemaal zijn ze straks te vinden in de schatkamer van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi).

In de door Rem Koolhaas ontworpen schatkamer, een ruimte van 250 m2 onder de grote zaal, zijn maquettes, bouwtekeningen, schetsen en foto’s uit de collectie van het NAi te zien. Verdeeld over zes thema’s, waaronder de sociale woningbouwtraditie (denk aan de arbeiderspaleizen van De Klerk) en de de architectonische experimenten in de afgelopen tweehonderd jaar (denk aan De Stijl), vertelt de schatkamer over de Nederlandse architectuurtraditie.

De arbeiderswoningen van Michel de Klerk in de stijl van de Amsterdamse School werden verhuurd door woningcorporatie Eigen Haard:

Het gebouw van het NAi werd begin deze maand na een verbouwing van een jaar weer geopend voor publiek.

    • Marije Willems