Diehards slapen niet

Na een druk dagje theater, bandjes, bier en relaxen in het zonnetje kruipen sommigen lekker in hun tent. Wij niet.

Dan is het namelijk de beurt aan de dj’s. Doordansen dus.

Nederland, Biddinghuizen, 21-08-2010. Uitzinnig publiek bij het concert van Bloody Beetroots op Lowlands 2010. Foto: Andreas Terlaak

Op zaterdagnacht, zo tegen vieren in de Bravo of de X-Ray, onderscheiden op Lowlands de mannen zich van de jongens. En de vrouwen zich op hun beurt van de meisjes.

Subtieler gezegd: de diehard dansfans blijven over, de niet-liefhebbers kruipen in hun tent. De doordansers staan in een donkere tent te stampen, en voelen nu en dan druppels van de onderkant van de tent op hun bezwete lijven spatten. De onderkant van hun voeten doet vaak al pijn, maar die kunnen ze prima negeren. Eigenlijk merken ze die vermoeidheid amper, dankzij de beats die ze door hun lijf voelen dreunen.

En degenen die vooral voor het zonnetje en de relaxte sfeer van overdag komen, of voor het straattheater, literatuur of dans? Of voor de Arctic Monkeys, Eefje de Visser, The Offspring? Die vind je niet in die tent, midden in de nacht.

En dat is prima natuurlijk, ieder zijn eigen Lowlands. Wie niet van een beetje donker en hard houdt, kan vast lekker zijn eigen schemaatje voor overdag gaan opstellen en dit stuk overslaan.

Voor de rest van ons vijf redenen om op te blijven en door te gaan. Dan zien wij elkaar in de Bravo-tent, zo rond een uur of vier zaterdagnacht.

1Pearson Sound en Ben UFO, X-Ray, vrijdag vanaf 2.30 uur

Deze twee dj’s draaien normaal gesproken alleen, dit keer staan ze samen en dat is bijzonder. David Kennedy (alias Pearson Sound en een paar jaar geleden nog bekend als Ramadanman) en Ben Thomson (alias Ben UFO) zijn twee van de drie oprichters van het Britse label Hessle Audio, dat muziek uitbrengt in het grensgebied tussen techno, dubstep en donkere garage. Pearson Sound is een van de meest toonaangevende dj’s van het moment, die technisch zeer begaafd is. Hij stond dit jaar in Nederland onder meer al op het Utrechtse Source-festival, en vorig jaar oktober was zijn set op het Amsterdam Dance Event in de Melkweg onverwacht ‘een dijk van een slotact’, schrijft de website van VPRO’s 3voor12. Zijn muziek is kaal, dansbaar en catchy. David Kennedy’s maatje Ben UFO brengt zelf geen platen uit en is daarom misschien wat minder bekend, maar hij is wel een getalenteerd dj. Laat je verrassen.

2Sandwell Disctrict, Bravo, zaterdag vanaf 0.00 uur

Zeg diepe techno en je zegt Sandwell District. Dj’s Dave Sumner en Karl O’Connor (die ook bekendstaan als Regis & Function) draaien keiharde beats in combinatie met hier en daar een – noodzakelijke – golvende, rustiger overgang. Die gelaagdheid maakt hun sets extra opzwepend. Sandwell District is superpopulair in club Berghain in Berlijn; Len Faki, Jeff Mills en andere Berghain-dj’s zijn zelfverklaard fan van de twee. Regis & Function stellen zich op het podium bescheiden en zelfs een beetje terughoudend op, maar dat maakt het publiek geen klap uit, dat gaat toch wel los. Eerder dit jaar stonden ze onder meer op Awakenings Festival.

3Tom Trago, X-Ray, zaterdag vanaf 2.00 uur

Tom Trago komt uit Amsterdam en wordt de laatste jaren steeds vaker onder zijn eigen naam geboekt – al wil hij zelf niet gewaardeerd worden omdat hij toevallig uit Amsterdam komt, maar om de muziek die hij maakt. Zelf noemt Tom Trago zijn sound ook wel het snijvlak van techno, house en disco. ‘Tom Trago bekijkt de toekomst van house door een discobol’, schreef 3voor12. Vooral zijn diepe housebeat zorgt ervoor dat je wilt dat hij nooit meer stopt met draaien. Hoe je het ook noemt, op muzikaal gebied is Tom Trago in elk geval veelzijdig. Hij treedt soms ook op in bandvorm, met San Proper of met mannen van de Jeugd van Tegenwoordig. En als je op Lowlands twijfelt tussen bijvoorbeeld X-Ray en Bravo zo rond dit tijdstip, weet dan nu vast dat Tom Trago deze zomer ook op Welcome to the Future, Mysteryland en Valtifest staat. In elk geval één keer naartoe gaan.

4Gary Beck, Bravo, zaterdag vanaf 23.00 uur

Beuken, beuken en nog eens beuken. Sommige dansfans zullen de beats van de Schotse dj Gary Beck met zijn mooie pony misschien een tikje aan de harde kant vinden, tegelijk lukt het hem altijd om daar toch een fris geluid overheen te leggen. Gary Beck verovert sinds 2005 de dancescene, en maakte in 2009 zijn eerste eigen plaat, Over to You. Hij brengt zijn muziek uit op tal van labels: Saved, Soma, Electric Deluxe, Drumcode en ook via zijn eigen label, Bek Audio. In Nederland is hij nog niet zo bekend. Onterecht. Eerder dit jaar stond hij op Awakenings Festival, waar hij een van de hoogtepunten was.

5Collabs, Speedy J en Chris Liebing, Bravo, zaterdag vanaf 2.00 uur

De Duitse Chris Liebing en de Nederlandse techno-innovator Speedy J treden geregeld samen op als Collabs 3000. Grote namen in de technowereld, die al sinds 2001 samen optreden, in sets die zomaar vier tot negen uur duren. Dat doen ze omdat hun muziek constant verandert en ze samen de tijd nodig hebben hun draai in de set te vinden, zei Chris Liebing tegen 3voor12 van de VPRO: „Onze muziek is veel dieper en heeft meer atmosfeer dan gewoon beats en loops.” Op Lowlands staan ze dit jaar drie uur lang in de Bravo-tent. Niet alleen snoeiharde techno dus, maar wel een mooie samenwerking.

    • Annemarie Kas