Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De Nederlander op de mailinglist van Breivik: conservatief, christelijk, strijdbaar

Erik van Goor is de Nederlander die op de e-maillijst van Anders Breivik staat. Hij vertelt telefonisch dat hij de mail zelf nooit heeft gekregen, maar gisteravond van een Noorse journalist en Kamerlid Tanguy Veys van het Vlaams Belang hoorde dat zijn e-mailadres ook op de lijst stond. Ik ben toen naar de politie gegaan met deze informatie, vertelt Van Goor, naar eigen zeggen om te voorkomen dat politieke tegenstanders zijn naam op de lijst verkeerd interpreteren.

Wie is Erik van Goor? Even zoeken op internet levert al snel wat bijvoeglijke naamwoorden op. Conservatief. Christelijk. (Update 29 juli, 11:14: Van Goor trekt zich voorlopig terug als medewerker van Catholica).  Strijdbaar.  Sympathiserend met de PVV. En de auteur van een curieuze beschouwing over Breivik (Update 29 juli, 12u: het stuk is van de site gehaald, maar hier nog te vinden). Een citaat:

Breivik is een ordinaire neoconservatief. Maar dan wel een consequente. Eentje die het bommen gooien niet overlaat aan Amerikanen en Britten, maar iemand die zelf de wapens opneemt. De consequente levensinstelling van Breivik weegt echter niet op tegen het levensgrote nadeel waarmee Breivik voortaan moet leren leven: hij heet geen Ahmed en woont niet in Irak. Breivik heet namelijk Breivik en woont in Noorwegen. Had hij zijn aanslag in Bagdad uitgevoerd dan had de goegemeente zijn gedrag waarschijnlijk – na een rituele afkeuring van geweld in het algemeen – mede geweten aan de politiek van de Amerikanen en het optreden van de Israëli’s in de zogenaamde ‘bezette Palestijnse gebieden’. En bovendien had deze aanslag dan nauwelijks de voorpagina’s van de kranten gehaald. Tenzij er Nederlandse – of Noorse – militairen mee om het leven zouden komen. Dan was het een ander verhaal.

En voor wie de bijdrage van Van Goor helemaal heeft gelezen: de auteur van dit blog is geen lid van de vrijmetselarij.

Update vrijdag 29 juli: Een lezer attendeert op deze webpagina met meer informatie over Catholica. De conclusie daarvan:

In ieder geval onderhouden redacteuren van Catholica direct of indirect banden met personen en/of groeperingen die dwepen met nationalistische en extreem-nationalistische ideologie.