Cypriotisch kabinet treedt af na explosie en energiecrisis, president blijft aan

De gehavende Mari energiecentrale op Cyprus is verantwoordelijk voor zestig procent van de stroomtoevoer op het eiland. Foto AP / Philippos Christou De gehavende Mari energiecentrale op Cyprus is verantwoordelijk voor zestig procent van de stroomtoevoer op het eiland. Foto AP / Philippos Christou

Het Cypriotische kabinet is afgetreden naar aanleiding van de explosie van twee weken geleden die aan dertien mensen het leven kostte en een energiecrisis veroorzaakte op het eiland. President Demetris Christofias heeft aangegeven aan te blijven.

Volgens Christofias is hij als gekozen volksvertegenwoordiger verantwoordelijk aan het volk en niet de media, meldt persbureau Reuters. Gisteren werd al bekend dat Christofias vandaag het ontslag zou eisen van alle leden van zijn kabinet. Christofias staat onder druk om zijn kabinet te herschikken in een poging de geloofwaardigheid van zijn regering te redden. Vorige week trad minister van Buitenlandse Zaken Markos Kyprianou al af. De minister van Defensie en de legerchef waren al eerder opgestapt.

Volgens een regeringswoordvoerder zal Cyprus waarschijnlijk geen hulp van de Europese Unie nodig hebben om de gehavende economie te herstellen. Als gevolg van de Griekse schuldencrisis stegen voor de energiecrisis al de rentes op leningen van de Cypriotische staat.

Een zware ontploffing op een marinebasis op 11 juli vernietigde de grootste elektriciteitscentrale op Cyprus, die het eiland voorzag van 53 procent van de elektriciteitsproductie.

http://youtu.be/oa4kPK4D2lM

De ontploffing werd veroorzaakt door in beslag genomen buskruit. Op de basis was munitie opgeslagen die twee jaar geleden in beslag was genomen, verstuurd vanuit Iran en bestemd voor Syrië of de Gazastrook – de exacte bestemming is nooit duidelijk geworden. Volgens officiële documenten had een explosievenexpert al vijf maanden geleden gewaarschuwd dat het kruit instabiel kon worden door het effect van het weer.

    • Hans Klis