Corporaties weigeren nu middeninkomens woning

Woningcorporaties hebben het afgelopen half jaar duizenden huurders met middeninkomens een sociale huurwoning geweigerd. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van brancheorganisatie Aedes onder 149 corporaties.

Sinds 1 januari van dit jaar moet 90 procent van alle sociale huurwoningen (tot 652,52 euro huur per maand) worden verhuurd aan huishoudens met een inkomen tot 33.614 euro. Dat is de uitkomst van jarenlange onderhandelingen tussen Nederland en de Europese Commissie. Hogere inkomens moeten maar een dure huurwoning of een woning kopen.

Achttien procent van de corporaties wees ruim een kwart van de verzoeken uit de groep van de middeninkomens af. Vooral lagere middeninkomens krijgen geen sociale huurwoning meer toegewezen.

Huurdersvereniging: onder meer chronisch zieken, gehandicapten en zelfstandigen de dupe

Volgens huurdersvereniging De Woonbond zijn diverse groepen de dupe: chronisch zieken en gehandicapten die niet naar een passende woning kunnen, zelfstandigen met een wisselend inkomen, ouderen die kleiner willen wonen en gezinnen met hoge kosten die weinig aan wonen kunnen besteden. De laatste vier maanden kreeg de Woonbond 3.800 klachten van huurders, verreweg de meeste uit Amsterdam.

De problemen zitten vooral bij de groep met inkomens tussen 33.614 en 43.000 euro, zegt directeur Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties:

“Ze zijn te rijk om te huren maar te arm om te kopen.”

In de stadsregio Amsterdam bestaat deze groep uit 84.000 huishoudens. Zo’n 9 procent daarvan is op zoek naar een andere woning maar komt daar niet voor in aanmerking. Van Harten noemt het “een drama dat zich onder de oppervlakte afspeelt. Niemand hoeft zijn huis uit, niemand slaapt onder de brug. Maar het gaat wel om mensen met verhuisplannen die geen kant op kunnen.”

Jeroen Frissen van de grootste Amsterdamse corporatie Ymere noemt de inkomenseis “een mammoettanker”:

“Langzamerhand dringt het idee bij huurders door: wat ik wil, dat kan niet meer.”

Donner gaat niet onderhandelen over inkomensgrens

Vlak voor het zomerreces nam de Tweede Kamer een SP-motie aan die minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) oproept opnieuw naar Brussel te gaan om te onderhandelen over de inkomensgrens. Dat gaat hij echter niet doen, laat zijn woordvoerder weten:

“Misschien voor een technische uitwerking of zo, maar niet om de inkomensgrens te veranderen. Dat gaat echt niet gebeuren.”