Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Bezuinigingen houden het literaire tijdschrift niet tegen

Ondanks alarmerende berichten over besparingen bij de Nederlandse literaire tijdschriften, komt er binnenkort toch weer een nieuw tijdschrift de kop opsteken. Uitgeverij Babel & Voss kondigt de start aan van Das Magazin, dat begin september met een nulnummer uitpakt en voor zijn bestaan rekent op donaties. Eerder al ging ook het tijdschrift Terras van start, een soort opvolger van Raster.

Initiatiefnemers en oprichters van Das Magazin zijn boekenblogger Toine Donk (1981, medewerker van Athenaeum Nieuwscentrum en lid van Literaturfest) en Daniël van der Meer (1986, interviewer voor De Groene Amsterdammer en redacteur bij Babel & Voss Uitgevers). Das Magazin wordt aangekondigd als “een literair tijdschrift dat gelezen wil worden, er goed uitziet en de beste, nieuwe auteurs biedt. (…) Het kabinet en de crisis kunnen ons wat, wij verkopen ons tijdschrift zelf wel.” Het fraaie introductiefilmpje laat de ambities zien.

Het nulnummer, met als thema De Mislukking, zal op 1 september 2011 uitkomen. Het bevat korte verhalen van Massih Hutak en Gert Boel, een gedicht van Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen en een briefwisseling over succes tussen Jan Jaap van der Wal en Daan Heerma van Voss.

Das Magazin zal vier maal per jaar verschijnen. De makers benadrukken hun aandacht voor vormgeving. Ze beloven een “verzorgd en opvallend voorkomen” (van de hand van Studio Vruchtvlees), “met ijzersterke verhalen, essays en rubrieken en met verrassende namen (niet alleen literatoren, ook cabaretiers, muzikanten en anderen die kundig zijn met het geschreven en gesproken woord).”

Het nulnummer verschijnt in een gelimiteerde oplage en is exclusief verkrijgbaar via crowdfundingsite voordekunst, waar je het blad op voorhand kunt kopen en je kunt intekenen voor bijbehorende extra’s. Ze rekenen daarbij op de steun van lezers, eveneens van een jong publiek, “dat zich ook niet te beroerd voelt om te betalen.”