Beeldende kunst

Modigliani & Zadkine

Begin twintigste eeuw trokken kunstenaars uit alle windstreken naar Parijs, onder wie relatief veel Oost-Europeanen van joodse origine – die dikwijls van de officiële kunstopleidingen waren buitengesloten. Eenmaal in Parijs probeerden ze een plaats te veroveren in de ateliers in Montmartre en Montparnasse. Zo gingen ze deel uitmaken van de École de Paris. Naast hun artistieke aspiraties deelden ze, ondanks hun armoede, een hang naar uitgaan, drank en vrouwen. In hun vriendschappen speelden hun gemeenschappelijke joodse wortels zeker een rol. Het Joods Historisch Museum Amsterdam toont t/m 2 oktober in het nieuwe Kunstkabinet een viertal werken van Amedeo Modigliani, Chaim Soutine en Ossip Zadkine. Alle drie verbleven ze in het befaamde ateliercomplex La Ruche (de Bijenkorf), in de buurt Vaugirard in Montparnasse.

www.jhm.nl

SummerNest

Kunstruimte Nest in Den Haag toont jaarlijks het werk van alle huurders van de broedplaats DCR in SummerNest. In deze groepstentoonstelling zijn schilderijen, tekeningen en foto’s te zien, maar ook een app voor de iPhone, een lichtmaquette, een geavanceerd klankapparaat. Theater Zeebelt, dansstudio Danslab, geluidsstudio Loos en residency-programma DCR Gueststudios gunnen de bezoeker een blik op hun activiteiten.

Nest, De Constant Rebecqueplein 20b. T/m 4 sept. Inl: www.nestruimte.nl

Aanwinsten

Het Frans Hals Museum in Haarlem toont acht nieuwe werken, bruiklenen, een aankoop en een schenking. Uitzonderlijk is vooral het vrouwenportret van Frans Hals dat het museum in bruikleen heeft gekregen. Het schilderij was lange tijd ernstig overschilderd. Frans Hals-kenner Seymour Slive noemde het schilderij in 1974 nog ‘twijfelachtig’. Het werk is gerestaureerd en Hals’ schildertechniek is weer duidelijk zichtbaar. De tentoonstelling Een groots gebaar – dankzij een grote gift – is verlengd t/m 30 okt. De schenking van het Elisabeth van Thüringenfonds bestaat uit 11 kunstwerken uit de 16de, 17de en 18de eeuw geschonken, waaronder een groot, zeldzaam groepsportret van Hals.

www.franshalsmuseum.nl

Op het Oog Nog t/m 31 juli is in Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud de zomertentoonstelling te zien met topstukken en minder bekende werken uit de museumcollectie, geselecteerd door kunstenaar Sjoerd de Vries. Van 5 aug t/m 18 sept zijn onder de noemer Om de Noord schilderijen en werken op papier te zien van zes kunstenaars die zich laten inspireren door het noordelijke landschap met haar uitgestrekte velden en interessante kustgebieden: Hans Boer, Leen Kaldenberg, Anke Roder, Jan Roos, Jan Snijder en Henk de Vries.

Oranje Nassaulaan 12. www.museumbelvedere.nl

I Feel like I’m disappearing .....

Vrijdag 29 juli om 17u opent in Galerie West in Den Haag de tentoonstelling I feel like i’m disappearing, getting smaller every day / but when i look in the mirror, i’m bigger in every way.Met werk van Søren Thilo Funder, Jens Haaning, Lasse Schmidt Hansen, Marie Kølbæk Iversen, A Kassen, Leopold Kessler, Josh Kline, Rasmus Høj Mygind, Torben Ribe & Jayson Musson a.k.a. Hennesy Youngman.

Tot 26 aug. Groenewegje 136. www.west-denhaag.nl