Bacteriegevaar was al weken bekend

Medisch microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wisten weken eerder dan tot nu toe bekend was, dat het ziekenhuis mogelijk getroffen was door de zeer resistente bacterie waar inmiddels 78 patiënten mee zijn besmet. Van hen zijn er 27 overleden. Dit blijkt uit gesprekken met betrokkenen in en buiten het ziekenhuis.

De medisch microbiologen werden op 14 maart en nog eens op 8 april gewaarschuwd door collega’s uit andere ziekenhuizen. Zij vertelden hun collega’s in het Maasstad Ziekenhuis dat patiënten die recentelijk op de IC van het Maasstad Ziekenhuis hadden gelegen, waren besmet met de Oxa-48 variant van de bacterie Klebsiella pneunomiae.

Tegen hun bestuursvoorzitter Paul Smits zeiden de medisch microbiologen dat ze pas veel later van de specifieke gevallen hoorden. Eind mei lichtten ze hem erover in. Bij de bestrijding van de bacterie telt elke dag. Smits toonde zich gisteren onaangenaam verrast: „Als dit klopt, hadden ze me direct op 14 maart moeten waarschuwen.” Het ziekenhuis bevestigt vandaag de bevindingen.

Een Leidse hoogleraar onderzoekt nu of de bacterie een rol heeft gespeeld bij het overlijden van de 27 patiënten in het Maasstad Ziekenhuis. De bacterie zelf is al bestand tegen veel antibiotica, maar met het specifieke gen Oxa-48 is dat helemaal zo. Dat maakt het moeilijk heel zieke patiënten te behandelen. Meer dan 1.800 patiënten zijn opgeroepen om te worden getest.

Mogelijk zijn nog meer patiënten in het ziekenhuis besmet, zegt Smits vandaag. Uit de machine die de gevoeligheid van bacteriën identificeert, blijkt nu dat veel meer patiënten dan tot nu bekend, kampen met een even resistente bacterie als de Klebsiella Oxa-48. Ook zij worden opgeroepen om te worden getest.

De bacterie is begin maart gesignaleerd door medisch microbioloog Ann Demeulemeester uit Etten-Leur. Ze belde na bevestiging direct op 14 maart medisch microbioloog Tjaco Ossewaarde in het Maasstad Ziekenhuis om hem van de bacterie op de hoogte te stellen. „Ik ga ermee aan de slag” zei hij volgens haar. Op 8 april belde microbioloog Jayant Kalpoe van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zijn collega Wim Hendriks in het Maasstad Ziekenhuis ook over een patiënt: „Ik heb een patiënt van jullie die is besmet met Oxa-48.” Volgens Kalpoe reageerde Hendriks „lauw”. De Rotterdamse medisch microbiologen willen niet zelf reageren. Via een woordvoerder ontkent Hendriks te zijn gebeld.

Vorige week stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder verscherpt toezicht omdat er geen vertrouwen is dat het ziekenhuis zelf de epidemie onder controle krijgt. Hoogleraar medische microbiologie Marc Bonten in Utrecht werd aangesteld om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

In het nieuws: pagina 4 en 5

    • Esther Rosenberg
    • Frederiek Weeda