Als je me zou kennen...

Over de streepNed. 3, 21.30-22.20

Vroeger had Frank (16) zeker tot de linkse alto’s behoord: bril, slim, lui, woest haar, gaat liever met meisjes om, moeite met autoriteiten. Nu wil hij PVV stemmen en wil hij „bepaalde groepen apart zetten”.

Arie Boomsma portretteert de puber in Over de streep. Hierin volgt hij een methode uit de Amerikaanse jeugdzorg: Challenge Day. Op een middelbare school worden leerlingen een dag lang samengebracht om hun problemen te delen. Om pesten en onverschilligheid tegen te gaan en de saamhorigheid te vergroten. De methode was eerder onderwerp bij Oprah, van de MTV-serie If You Knew Me en drie documentaires: Over de streep, This Teen Files: Surviving High School en The Bully Solution.

Hoogtepunt is het onderdeel ‘over de streep’. De begeleider stelt een reeks vragen: wie heeft er wel eens problemen gehad met religie, zelfmoord, uiterlijk, pesten, drugs, liefdeloosheid? Degene die zich voelt aangesproken loopt over een streep heen. De achterblijvers maken een handgebaar uit de Amerikaanse gebarentaal: „Ik hou van jou.” Hier betekent het: respect, waardering voor de openheid en medeleven.

Boomsma stapt niet over streep. Jammer, er zijn wel een paar dingen die we van hem willen weten. En de lol van dit soort methodes is dat ook de leiding haar sores prijsgeeft.

De laatste vraag is een omkering: wie is er onbezorgd kind geweest? Bijna alle pubers lopen over de streep. Nu gaat het om degenen die blijven staan. Frank blijft staan.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken