Als ik me verveel, bedenk ik iets nieuws

Nederland, Zeewolde, 20-06-2011 Rijzende ster tekenaar Max van der Ree is de jongste deelnemer van de zomerexpo in het gemeentemuseum. foto: Bram Budel Bram Budel

Max van der Ree is zestien jaar en zijn werk City in de skies hangt in het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij is de jongste deelnemer die door de jury werd geselecteerd voor Zomerexpo 2011, een expositie met open inschrijving die dit jaar voor het eerst plaatsheeft. Max van der Ree woont in Zeewolde en volgt in Ermelo aan het tweetalig vwo het profiel Natuur en Techniek – „en beeldende vorming natuurlijk”.

Hoe kwam je er bij om je in te schrijven voor Zomerexpo?

„Mijn lerares beeldende vorming had het erover met een klasgenoot, zo kwam ik op het idee. Ze heeft zelf ook meegedaan, trouwens, maar haar werk kwam niet door de jury. Mijn tekening wel, hoewel ik het niet had verwacht want ik zag hele mooie dingen van anderen die niet doorgingen. Het is wel mijn mooiste werk tot nu toe. Ik heb er anderhalf jaar aan gewerkt. Met tussenpozen, dat wel. Het stelt een zwevende stad voor, die uit verschillende gebouwen en voertuigen bestaat.”

Hoelang teken je al?

„Ik ben begonnen toen ik negen was. Eerst vooral dinosauriërs, die ik natekende. Toen ik elf was ben ik op tekenles gegaan bij de Joegoslavische kunstenaar Drago Pecenica. Hij zag dat ik verveeld raakte en daarom moedigde hij me aan uit mijn hoofd te tekenen. Hij heeft me het pentekenen geleerd, iets wat ik heel leuk bleek te vinden. Ik teken altijd in zwart-wit en ik houd van details in mijn tekeningen. Mijn werk is fantasy en surrealistisch, bijvoorbeeld een groot oog. En soms maak ik portretten, nu van een klasgenoot. Naast tekenen doe ik ook aan 3D-animatie en ik bewerk mijn tekeningen tot filmpjes om ze op YouTube te zetten.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

„Ik ben geïnspireerd door sciencefictionfilms, Avatar bijvoorbeeld, met al die perspectieven. En door kunstwerken in musea. Ik heb geen kunstenaars als voorbeeld, hoewel mensen zeggen dat mijn werk op dat van Escher lijkt en op Dali een beetje. Maar ik wil mezelf zijn. Als ik me verveel bedenk ik iets nieuws, maar uiteindelijk realiseer ik maar 1 procent van mijn ideeën. Ik heb ook veel onaffe tekeningen.”

Wat betekent tekenen voor je?

„Als ik teken, heb ik het gevoel dat ik iets bereik. Ik verheug me op de reacties, daarom zet ik mijn werk op YouTube. Kijk maar op animatorZO2.”

Ga je van tekenen je vak maken?

„Dat zou ik doen als ik zeker zou zijn dat ik er mijn brood mee kon verdienen. Maar als kunstenaar ga je een onzeker bestaan tegemoet. Tekenen zal ik altijd als hobby houden en het lijkt me zeker leuk om af en toe een werk te verkopen, maar ik weet nog niet zo goed hoe ik dat ga aanpakken. Ik ben ook erg geïnteresseerd in techniek, ik maakte vroeger al veel bouwtekeningen van zelfverzonnen machines. Daarom wil ik tekenen en techniek gaan combineren, als technisch architect bijvoorbeeld.”

Birgit Donker

Zomerexpo 2011 duurt tot en met 14 augustus. Kijk op: zomerexpo 2011.nl

    • Birgit Donker