Alarm na storing in KPN-kastje

Een storing in het telefoonnetwerk van KPN heeft gisterochtend van half één tot half negen het communicatie- en alarmeringssysteem van hulpdiensten in drie Zuid-Hollandse veiligheidsregio’s lamgelegd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat de storing onderzoeken. Meldkamers konden geen contact leggen met politie, brandweer en ambulances in Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en een deel van Hollands Midden. De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond nam „uit voorzorg” de hoogste staat van paraatheid aan. Medewerkers van het vervoersbedrijf RET konden geen gebruikmaken van hun portofoons, uit veiligheidsoverwegingen werd daarom het Rotterdamse metroverkeer stilgelegd. KPN meldde gisteravond dat een kapot ‘cross-connectkastje’ in de Waalhaven de oorzaak was, waar 6.200 lijnen bij elkaar komen. Hulpverleners kunnen niet terugvallen op een alternatief communicatiesysteem. Betrokken diensten klaagden twee jaar geleden over de kwetsbaarheid van het C2000-systeem na onder andere de strandrellen in Hoek van Holland. Toenmalig minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) zei dat het systeem in twee jaar voorzien zou worden van nieuwe zendmasten. Bestaande masten zouden worden verbeterd en de radiofrequentie van C2000 uitgebreid. Circa 82.000 hulpverleners gebruiken het systeem. (NRC)