Air France-KLM presteert slecht ondanks stijging aantal reizigers

Ondanks het verder aantrekken van het aantal passagiers en een stijging van de omzet heeft Air France-KLM gisteren slechte kwartaalcijfers gepresenteerd. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij leed over het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 145 miljoen euro. Het verlies is veel groter dan analisten hadden verwacht. Air France-KLM verwacht desondanks het jaar winstgevend af te kunnen sluiten.

Na het rampjaar 2009, waarin 1,3 miljard euro verlies werd geleden, boekte Air France-KLM vorig jaar een bescheiden winst van 122 miljoen. Ook toen gaf het eerste kwartaal (dat bij het luchtvaartconcern loopt van april tot juli) een verlies te zien. Dit negatieve resultaat werd echter gecompenseerd door winst in de daaropvolgende kwartalen. Dit jaar ligt het verlies in het eerste kwartaal echter bijna 10 procent hoger dan vorig jaar.

Air France-KLM laat weten veel last te hebben gehad van de politieke onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, en de nucleaire ramp in Japan, waardoor veel vluchten moesten worden geannuleerd. Het concern becijfert de totale schade als gevolg van deze gebeurtenissen op ongeveer 100 miljoen euro.

Ook de hoge olieprijzen blijven vreten aan het resultaat van Air France-KLM. De brandstofkosten voor het concern stegen in de eerste drie maanden met 232 miljoen euro, een stijging van 16 procent. Bij de presentatie van de jaarcijfers in mei van dit jaar beklaagde KLM-topman Peter Hartman zich over de speculatie op de oliemarkt, die de prijzen onnodig omhoog zou stuwen. Door de kostenstijgingen kon de Air France-KLM-groep niet profiteren van een toenemend aantal passagiers en een gestage toename van de omzet. In de afgelopen drie maanden namen de opbrengsten met 8,7 procent toe, tot een bedrag van 6,2 miljard euro.

Analisten reageerden gisteren teleurgesteld op de resultaten. Deutsche Bank veranderde haar advies voor het aandeel Air France-KLM van ‘kopen’ naar ‘verkopen’. Analisten hechten weinig geloof aan de voorspelling van het concern dat 2011-2012 alsnog met winst kan worden afgesloten. „2011 wordt gewoon een verlieslatend jaar” zei analist Coen van Beuningen van ABN Amro gisteren tegen persbureau Dow Jones. In Amsterdam daalde het aandeel Air France-KLM vanochtend met 7,9 procent tot 8,63 euro.