Aanvallen op overheidsgebouwen in Uruzgan; zeker 17 doden

Opstandelingen hebben in de Afghaanse stad Tarin Kow, in de zuidelijke provincie Uruzgan, vandaag aanvallen uitgevoerd op overheidsgebouwen. Volgens een woordvoerder van het Afghaanse leger zijn daarbij zeker zeventien mensen omgekomen.

Het geweld begon toen drie zelfmoordterroristen hun auto’s opbliezen bij het kantoor van de vice-gouverneur en het huis van een militieleider die met de NAVO samenwerkt. De aanvallen werden opgevolgd door schietpartijen tussen enkele andere militanten en veiligheidstroepen.

Bij de aanvallen vielen veel burgerslachtoffers, onder wie twee vrouwen, drie mannen en een onbekend aantal kinderen. Bij het geweld lieten ook twee journalisten het leven. BBC bevestigt de dood van hun lokale verslaggever Ahmad Omid Khpolwak. Ook raakten 37 mensen gewond.

De aanvallen zijn opgeëist door opstandelingen van de Taliban, die meer en meer aanvallen op bondgenoten van president Karzai uitvoeren. Het laatste slachtoffer was de burgemeester van Kandahar Ghulam Haidar Hamidi, die gisteren door een bomaanslag om het leven kwam.

    • Dirk Wijnand de Jong