Wilders zou woordkeuze eens moeten aanpassen

PVV-leider Geert Wilders neemt afstand van de Noorse schutter (NRC Handelsblad, 26 juli). En hij meent het, dat geloof ik. Toch geloof ik ook dat wanneer je een leider bent van een politieke partij of beweging, je je bewust moet zijn van wat je zegt en vooral hoe je het zegt. Want woorden zoals Wilders ze bezigt – vaak keihard, beschuldigend, uitdagend, confronterend en vooral uitgesproken specifiek gericht – kunnen wat met anderen doen. Kunnen. En dan vooral met labiele mensen en zij die geneigd zijn in welke vorm dan ook geweld te gebruiken. Want zij zoeken een legitimatie voor hun daden. En die vinden ze vaak ongevraagd in woorden en denkbeelden van anderen. De Noorse schutter is daar een extreem voorbeeld van. Wilders zou zich daarom de vraag eens moeten stellen of zijn vooral aan het Midden-Oosten gelieerde woordkeuze niet eens aan de Nederlandse cultuur aangepast moet worden.

J. Tolsma

Leiden