Wall Street sluit fors lager - zorgen over politieke impasse VS

De New York Stock Exchange in Wall Street. Foto NRC / Vincent Mentzel De New York Stock Exchange in Wall Street. Foto NRC / Vincent Mentzel

Wall Street is vandaag ruim lager gesloten, vooral vanwege tegenvallende economische data en toenemende zorgen om de politieke impasse rond het Amerikaanse schuldenplafond.

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 1,6 procent lager op 12.302,55 punten, de slechtste beursdag in acht weken tijd. De breed samengestelde S&P 500 daalde 2 procent tot 1.304,89 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 2,6 procent afstond tot 2.764,79 punten.

De bezorgdheid over de patstelling tussen Republikeinen en Democraten over het schuldenplafond bepaalde de stemming op de beurzen. Het pessimisme nam toe nadat het Congressional Budget Office meldde dat voorstellen uit beide politieke kampen het tekort niet genoeg verminderen.

Kent Engelke, strateeg bij Capitol Securities Management, over de politieke ontwikkelingen tegenover nieuwsdienst Dow Jones:

“Het theater is ongelooflijk. De angst begint te groeien. [...] Er zal een compromis worden bereikt, maar dat zal op het laatste moment gebeuren.”

Douglas Cliggott, Amerikaanse aandelenstrateeg van Credit Suisse:

“De realiteit is dat de driehoek van het Huis, de Senaat en de regering niet in staat lijkt een compromis te bereiken die de fiscale kwesties die in de VS spelen op een zinvolle manier aanpakt.”

Ook de Amsterdamse beurs is vandaag met verlies gesloten door aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis en toenemende ongerustheid over de begrotingscrisis in de VS. De AEX-index sloot 1,1 procent lager op 333,10 punten.

Bekijk hier acht vragen over de financiële patstelling in de VS.