Waarom kopen ze 'Nederland'?

Nederland is al meer dan een eeuw een populaire vestigingsplaats, van de Amerikaanse oliebedrijven die zich hier al eind 19de eeuw vestigden tot en met het Ierse bedrijf Cement Roadstone dat hier de afgelopen twintig jaar achter elkaar bouwmaterialen- en cementproducenten heeft overgenomen. Nederland heeft een serie voordelen, om te beginnen met zijn ligging, aan zee, maar ook dicht bij het Duitse achterland – een economische grootmacht. Verder heeft Nederland een goede logistieke infrastructuur, een hoog opgeleide, redelijk Engels sprekende beroepsbevolking, een stabiel politiek klimaat, een politiek onopvallende plek tussen Frankrijk, Duitsland en Engeland plus een belastingwetgeving die aantrekkelijk is voor buitenlandse ondernemingen en hun topkader. De winstbelasting ligt in Nederland beduidend lager dan in omliggende landen. Vooral voor Amerikaanse ondernemingen is Nederland een belastingparadijs, al mag dat officieel niet zo heten. Bovenal is het plezierig dat Nederland buitenlandse investeerders traditioneel met open armen ontvangt. Nederland kent in tegenstelling tot Frankrijk (waar de yoghurt van Danone beschermd landsbelang is) en Italië nauwelijks restricties op buitenlandse overnames, of dat nu door private ondernemingen gebeurt of door staatsbedrijven.