VS weren Magnitski-Russen

De VS hebben een visumverbod ingesteld voor zestig Russische functionarissen die betrokken zijn bij de vervolging en dood van de jurist Sergej Magnitski in 2009.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Het gaat om politie, officieren van justitie, belastinginspecteurs, gevangenisartsen en -directeuren.

Sergej Magnitski onthulde in 2008 dat Russische politiefunctionarissen 230 miljoen dollar hadden verduisterd aan terug te betalen belastinggeld van zijn werkgever, het Britse investeringsbedrijf Hermitage Capital. Kort daarop werd hij door deze politieambtenaren gearresteerd. Hij stierf elf maanden later in voorarrest als gevolg van medische verwaarlozing en zware mishandeling. Hij werd 37 jaar oud. De politieambtenaren die hem hadden vervolgd, werden enige maanden later bevorderd, ook al was aangetoond dat zij sinds enige tijd in grote weelde leefden.

De Amerikaanse regering ziet af van strengere strafmaatregelen, omdat die de betrekkingen met Rusland kunnen schaden. Senatoren stellen in een wetsvoorstel ook sancties voor tegen functionarissen, betrokken bij de moorden op de Tsjetsjeense mensenrechtenactiviste Natalia Estemirova in 2009 en onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja in 2006.

De VS zijn het eerste land dat een visumverbod invoert. In Den Haag nam de Tweede Kamer eind juni unaniem een motie aan waarin hetzelfde wordt gevraagd. Het ziet er niet naar uit dat minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken er gevolg aan geeft. Mocht hij dat wel doen, dan geldt het visumverbod vanzelf voor alle Schengen-landen.