VN begint met luchtbrug naar Somalië

A family sit on a bed at a field hospital of the International Rescue Committee, IRC, in the town of Dadaab, Kenya, Tuesday, July 26, 2011. The U.N. will airlift emergency rations this week to parts of drought-ravaged Somalia that militants banned from more than two years ago _ a crisis intervention to keep hungry refugees from dying along what an official calls the "roads of death." The foray into the famine zone is a desperate attempt to reach at least 175,000 of the 2.2 million Somalis whom aid workers have not yet been able to help. Tens of thousands already have trekked to neighboring Kenya and Ethiopia, hoping to get aid in refugee camps. (AP Photo/Schalk van Zuydam) Een familie zittend op bed in een veldhospitaal in het Keniaanse Dadaab. De VN is vandaag begonnen met het brengen van noodhulp naar Somalië vanuit buurland Kenia.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties is begonnen met een luchtbrug naar het door hongersnood getroffen Somalië.

Een VN-functionaris zegt dat een vliegtuig met 10 ton aan voedingssupplementen, bedoeld voor ondervoede kinderen in het Oost-Afrikaanse land, is vertrokken vanuit buurland Kenia.

Het is de eerste van een reeks geplande voedseltransporten in de komende weken, aldus WFP-woordvoerder Challiss McDonough. Volgens haar is de huidige verzending van de op pindakaas gebaseerde voeding goed voor de behandeling van 3.500 ondervoede kinderen voor één maand.

WFP heeft besloten tot de luchtbrug omwille van de dringende noodzaak om het groeiende aantal ontheemde kinderen die lijden aan ondervoeding te behandelen vóór hun toestand verslechtert. Volgens McDonough gaat de verzending van de supplementen maanden duren. Ze zegt dat ongeveer 18.000 kinderen aan ondervoeding lijden en dit aantal zal naar verwachting zal groeien tot 25.000.

    • Marije Willems