Uitgelicht

Titanic Year: 1997 Director: James Cameron Kate Winslet Leonardo Di Caprio PHOTOS12

Film

Titanic (James Cameron, 1997, VS). In even succesrijke als dure film geeft regisseur/producent/scenarioschrijver Cameron een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op twee passagiers (Leonardo DiCaprio en Kate Winslet), wier liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages maken van de ondergang van de oceaanstomer een verbluffend schouwspel van drie uur. RTL 4, 20.30-00.30u.

What Lies Beneath (Robert Zemeckis, 2000, VS). Bovennatuurlijke thriller lijkt bijna zijn best te doen om niet origineel te zijn. Het mooie oude huis van uithuizige Harrison Ford en rozen snoeiende Michelle Pfeiffer lijkt behekst. RTL 8, 20.30-23.05u.

Ever After (Andy Tennant, 1998, VS). In 16de eeuw gesitueerde verfilming van het sprookje over Assepoester. Drew Barrymore kampt met nare stiefmoeder Anjelica Huston. Bijrol van Jeroen Krabbé. RTL 5, 20.30-22.45u.

Never Been Kissed (Raja Gosnell, 1999, VS). Vehikel voor Drew Barrymore. Verslaggeefster gaat undercover terug naar de middelbareschoolbanken. Daar lijkt haar eigen verleden als lelijk eendje zich te herhalen. RTL 5, 23.00-01.05u.

Affair with a Stranger (Roy Rowland, 1953, VS). Romantische tragikomedie over huwelijkscrisis van beroemde toneelschrijver Victor Mature en zijn vrouw Jean Simmons. Morgen, BBC 2, 12.35-14.00u.

Informatief

Life. Serie Britse natuurdocumentaires van David Attenborough, met vanavond als onderwerp reptielen en amfibieën. Met onder anderen aandacht voor de groene basilisk uit Midden-Amerika en de komodovaraan: de grootste hagedis ter wereld, die drie meter lang kan worden. Ned.1, 20.30-21.30u.

Levy. Slot van tweeluik Stikken of slikken waarin Gideon Levy onderzoekt waar de financiële en morele grenzen liggen van geld verdienen aan medicijnen voor de Derde Wereld. Ned. 2, 21.25-22.00u.

The code. Driedelige documentaireserie waarin professor Marcus du Sautoy op zoek gaat naar de wiskunde achter onze wereld. Waarom maken bijen hun korven hexagonaal? Waar kun je het beste staan om als eerste in een trein te stappen? Overal zit een formule achter. In deze eerste aflevering onthult Marcus hoe aanwezig cijfers zijn in onze wereld. Afl.1: Numbers. BBC 2, 22.00-23.00u.

3doc: Alone in the wild. Cameraman Ed Wardle gaat voor drie maanden alleen in het woeste Yukongebied in Canada op survival om te bewijzen dat hij zonder anderen in de natuur kan overleven. Het valt hem tegen. Hij kan moeilijk beslissen wat hij moet doen. Hij vangt een paar vissen, plukt wat bessen en hij slaagt er een keer in om klein wild te vangen. Het is niet genoeg. Deel 1 van 3 delen. Ned. 3, 23.25-00.20u.

The Lost JFK Tapes: The Assassination. Amerikaanse documentaire uit 2009 van Tom Jennings over de moord op president John F. Kennedy, met nieuw ontdekte archiefbeelden die zorgen voor een completer relaas van die fatale dag en de gebeurtenissen die erop volgden. Op vrijdag 22 november 1963 werd Kennedy doodgeschoten in Dallas, Texas. Bijna 45 jaar lang lagen vele uren beeld- en audiomateriaal (nieuwsbeelden en privéfilms) verborgen in Dallas, eerst in de gebouwen van een plaatselijke nieuwszender en later in de kelder van een museum gewijd aan de moord op JFK. Canvas, 22.45-00.25u.

Amusement

Libdub. Programma waarin een groep mensen een vriend of naaste verrast met een libdub: een populair liedje dat geplaybackt wordt en in één take gefilmd, waardoor er een nieuwe eigen clip van het nummer ontstaat. Vanavond een versie van ‘Let me entertain you’ van Robbie Williams. Ned. 3, 21.25-21.55u.

Mad men. Amerikaanse dramaserie (derde reeks) over een groep ambitieuze en competitieve mannen en vrouwen, die in de Amerikaanse reclamewereld van de jaren 60 werken. Henry helpt Betty om het reservoirproject bij het stadsbestuur op tafel te krijgen. Als de twee een bescheiden succes boeken besluit Betty Don te vergezellen naar Rome. Afl.: Souvenir. Met Jon Hamm, John Slattery en Elisabeth Moss. Ned. 2, 23.15-00.05u.

Radio

Componist van de week. De Franse Louise Farrenc (1804-1875) was gedurende haar leven al bekend als pianiste en componiste van vooral kamermuziek. In 1842 had ze al zo’n reputatie dat ze benoemd werd tot hoogleraar (piano) aan het Parijse conservatorium, een prestigieuze positie die ze 30 jaar behield. Overigens werd ze lange tijd minder betaald dan haar mannelijke collega’s. Pas na de première van Nonet, nog steeds een geliefd kamermuziekwerk, eiste en kreeg ze een gelijke beloning. Radio 4, 19.30-20.02u.