Trottoirs

Na een verblijf van twee weken in het buitenland valt me in Moskou op dat een groot deel van het centrum  dezer dagen van nieuwe trottoirs wordt voorzien. Op last van de  burgemeester, Sergej Sobjanin, die inmiddels bijna een jaar aan de macht is. Op zich zijn die nieuwe trottoirs een verbetering, ook omdat er bakstenen worden gebruikt om het versleten grauwe asfalt te vervangen. Zeker tijdens de huidige hittegolf (buiten is het 32 graden Celsius) is dat prettig. Maar waarom nu, vraag ik me af. De stad kan zijn geld tenslotte beter aan urgentere problemen besteden.

Ineens moest ik denken aan de vrouw van Sobjanin, Irina Sobjanina, die in Tjoemen, de stad waar Sobjanin  vroeger de baas was, schatrijk werd met het aanleggen van trottoirs. Zou er soms een nieuwe Jelena Batoerina zijn opgestaan, de vrouw van de vorige burgemeester Loezjkov, die tijdens diens 18-jarige ambtsperiode een fortuin van 3 miljard dollar wist te vergaren? In de gaten houden, dus.

 

    • Michel Krielaars