Toekomst FunX onzeker na verlies rechtszaak

Radiostation FunX verloor gisteren juridische procedures tegen minister Verhagen. De publieke zender verliest binnenkort zijn subsidie en wil verder in het commerciële bestel, maar FM-frequenties daarvoor zijn al vergeven tot 2017.

Een gevalletje Calimero in de Rotterdamse rechtbank, gisteren: de kleine en relatief nieuwe radiozender FunX spande in totaal negen procedures aan tegen minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, CDA). Die besloot eerder dit jaar commerciële frequenties voor grote zenders als Sky Radio en Radio 538 te verlengen tot 2017. FunX wil dat hij dat besluit herziet en dat nieuwe partijen ook kunnen bieden op een FM-frequentie.

FunX, de zender die zich op jonge stedelingen richt, ambieert een plek in het commerciële bestel. Noodgedwongen, omdat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap na 2012 stopt met de subsidie aan FunX. Het kabinet ziet geen heil meer in een aparte ‘minderhedenprogrammering’. „Voor veel allochtone jongeren is FunX het enige station dat hen aanspreekt”, zei Mezen Dannawi, destijds programmadirecteur, in 2007 in nrc.next. Met die opdracht was de radiozender in 2002 dan ook opgericht als publieke zender. FunX wist al snel, in tegenstelling tot de bestaande radiozenders, wél jonge allochtonen te bereiken.

De rechter wees gisteren alle verzoeken van FunX tegen minister Verhagen af. Reden: de zender wordt nu nog met publiek geld gefinancierd, heeft daarom geen toestemming om op een commerciële zender uit te zenden, en heeft dus geen recht van spreken. Dat FunX in de toekomst een potentiële toetreder tot het commerciële bestel is, maakt geen verschil. De toekomst van FunX is nu onzeker. „Het ziet er niet goed uit”, zei directeur Willem Stegeman na afloop. „We zijn teleurgesteld. Het wordt ons niet makkelijk gemaakt om te privatiseren.”