Taxed Enough Already

Aanhangers van de Tea Party hopen dat de Republikeinen in Washington hun poot stijf houden.

De risico’s nemen ze op de koop toe.

President Barack Obama, ,flanked by House Speaker John Boehner of Ohio, left, and Senate Majority Leader Harry Reid of Nev., meets with Republican and Democratic leaders regarding the debt ceiling, Monday, July 11, 2011, in the Cabinet Room of the White House in Washington. (AP Photo/Charles Dharapak) AP

Negen jongeren staan op een rij tegenover de zilverkleurige kantoortoren van de Federal Reserve in Boston. Ze houden protestborden omhoog met leuzen als ‘End the Fed’ en ‘Bernanke is Bad’. De Fed moet worden opgeheven. Want doordat de overheid ongebreideld heeft mogen lenen van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, bereiken de Verenigde Staten nu bijna het schuldenplafond van 14,3 biljoen dollar.

De Fed van Boston staat aan de rand van het zakendistrict van de stad, vlakbij de haven van Boston. Hier gooide een woedende menigte in 1773 Engelse thee in zee uit onvrede over de belasting van de Britse heerser op thee – naast bier de belangrijkste drank in de kolonie.

De betogers bij de centrale bank ontlenen inspiratie aan de Boston Tea Party van toen. George Patrick Carrette, net klaar met zijn middelbare school, roept een historische leus naar het voorbijrijdende verkeer: No Taxation without Representation.

De 19-jarige Carrette was immers nog niet stemgerechtigd toen president Bush in 2008 de miljardenredding ondertekende voor Wall Street, gevolgd door een tweede, nog groter, stimuleringspakket van Obama. „Zij hebben de schuld veroorzaakt en nu moet ik de rest van mijn leven hogere belastingen betalen.”

Carrette sympathiseert ook met de huidige Tea Party, de groeiende beweging van burgers en politici die zich verzetten tegen belastingverhogingen en de in hun ogen kolossale Amerikaanse overheid. Naast een eerbetoon aan de burgeropstand in Boston, is Tea ook een handzame afkorting: Taxed Enough Already.

Niet dat Carrette, die zijn spaargeld heeft geïnvesteerd in goud, tegen iedere vorm van belasting is. De wegen hebben onderhoud nodig en de allerarmsten verdienen een beetje steun. Maar dat kan probleemloos gedekt worden door een inkomstenbelasting van 10 procent. Rijk of arm, iedereen hetzelfde tarief. „Een eerlijk en eenvoudig systeem. En goedkoper om uit te voeren.”

Bij de tussentijdse verkiezingen vorig jaar heeft de Tea Party invloed gekregen in Washington. Veel Congreszetels werden gewonnen door Republikeinen die de principes van de beweging steunen. De weerstand van hun werkgroep tegen iedere vorm van belastingverhoging is een belangrijke reden waarom de onderhandelingen over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond muurvast zitten.

De demonstranten in Boston kennen elkaar via Facebook. Hoewel de Fed vandaag de focus is van hun protest, zijn ze vooral verenigd in hun weerstand tegen de hoge staatsschuld. Het schuldenplafond moet omlaag, niet omhoog zoals Obama wil. Al die overheidsprogramma’s die met schulden worden gedekt, knakken de vechtlust van het individu.

Dat de wereldeconomie een nieuwe schok kan krijgen als de Amerikaanse overheid na 2 augustus niet langer de rente aflost op bestaande schulden, vinden ze bangmakerij. Laat maar komen, de bevolking redt zich wel. Gazons kunnen worden omgeploegd tot groentetuinen. Harold Shurtleff is tevreden. De opkomst is lager dan in de weekenden, wanneer er volgens hem zeker 150 mensen protesteren. Maar het is hoopgevend dat er zoveel jonge mensen zijn, zegt de vijftiger.

Shurtleff werkt voor de lokale afdeling van de John Birch Society, een ultraconservatieve groep die streeft naar een minimalistische staat. Hun motto: minder overheid, meer verantwoordelijkheid, en – met de hulp van God – een betere wereld. Amerika moet stoppen met geld creëren uit het niets, zegt Shurtleff, die een dollar uit zijn portemonnee haalt. „Iedere keer dat de overheid meer schulden aangaat, wordt dit biljet minder waard.”

Christen Varley doet niet mee aan het protest bij de Fed. Als voorzitter van de Greater Boston Tea Party wil ze ook een kleine overheid. Maar Varley, een veertigjarige moeder die haar enige dochter thuis schoolt, steekt haar tijd liever in het overtuigen van lokale politici van de ideeën van de Tea Party. „Natuurlijk ben ik voor actie”, zegt ze. „Haal de pek en de veren te voorschijn en gooi de thee in de haven! Maar daar redden we het niet mee.”

Pragmatisme is nodig, zeker in Boston, een bolwerk van de Democraten. „De afdelingen van de Tea Party in de rest van het land zien Boston als de inspiratiebron van onze beweging. Wij voelen onze historische plicht iedere dag, maar het lokale politieke klimaat staat haaks op onze idealen.” Varley hoopt dat de Republikeinse politici in Washington die zijn geaffilieerd aan de Tea Party hun poot stijf houden in de onderhandelingen over het schuldenplafond. Geen millimeter toegeven, dat is de enige manier om een belastingverhoging te voorkomen. „We hebben nog maar weinig macht in Washington. Tenzij we blijven weigeren om als eerste met onze ogen te knipperen.”

Maar hoe sterk ze ook hoopt op het tegendeel, Varley denkt dat het Congres zal instemmen met een verhoging van de leenlimiet. De druk is simpelweg te groot. „Het maakt me misselijk als ik het zeg, maar het schuldenplafond wordt verhoogd.”

Dat betekent niet dat Obama ook de belastingverhoging krijgt waar hij om heeft gevraagd. De enige uitweg is bezuinigen, zegt Varley. Want extra belastingen, dat levert niets op. „Verhoog de belastingen en de inkomsten voor de schatkist dalen. Want ondernemers stoppen met investeren en het aannemen van personeel. We hebben meer banen nodig, niet meer belastingen.”

Terug bij de centrale bank van Boston is Eric Banson even gestopt met demonstreren en gaan zitten op een bankje. Het is drukkend warm en hij heeft pijn. De 33-jarige dakdekker brak zijn linkerbeen toen hij van een muurtje sprong. Het herstel duurt nog zeker twee maanden. Maar denk maar niet dat hij een uitkering aanvraagt. „Ik stuur mijn klussen door naar andere dakdekkers, in ruil voor een percentage. Zo heb ik een inkomen en stimuleer ik de economie.”

Een politieauto stopt. Een stagiaire van de John Birch Society, het enige meisje van de groep, legt uit waarom ze betogen tegen de centrale bank. Door het open autoraam geeft ze de politieagente een folder en een dvd. „Vertel het je vrienden”, zegt het meisje. „We worden belazerd.”

    • Ykje Vriesinga