Syrische troepen bestormen dorp en doden 8 burgers

Een poster van president Assad op een van de meterslange vlaggen zoals die door de straten worden gedragen bij de pro-regimedemonstraties. Foto Reuters / Cynthia Karam

In Syrië zijn vandaag acht burgers gedood door leger- en veiligheidstroepen. Zij werden ondersteund door tanks toen ze een dorp nabij Damascus bestormden.

Dit meldt het Syrische waarnemingscentrum voor mensenrechten over de meest recente uitbarsting van geweld tegen anti-regimeprotesten. Het centrum, gestationeerd in Groot-Brittannië, zegt dat vier tanks en een bulldozer het dorp Kanaker, 30 kilometer ten zuidwesten van Damascus, binnenreden. Veertien andere tanks omsingelden het dorp.

Bewoners zouden met stenen hebben gegooid en autobanden in brand hebben gestoken in een poging de bestorming te stremmen. In hun betoging tegen president Bashar al-Assad schreeuwden ze leuzen als “God is groter!”.

Er vielen ook gewonden die in moskeeën omgebouwd tot hospitaaltjes worden verzorgd. De bestorming vond plaats kort nadat telefoon- en elektriciteitsverbindingen waren afgesloten. Het dodental na bijna vijf maanden van protest tegen Assad wordt geschat op 1.600.