Superserum voor brave borst

Scene uit de film Captain America: The First Avenger (2011) FOTO: UPI Left to right: Chris Evans plays Steve Rogers and Hayley Atwell plays Peggy Carter in Marvel Studios' CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER. Jay Maidment

Captain America: The First Avenger. Regie: Joe Johnston. Met: Chris Evans, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Hayley Atwell. In: 75 bioscopen. ***

In Captain America: The First Avenger is bij twee personages een serum ingespoten dat hun fysieke en mentale capaciteiten flink uitvergroot. De een is Johann Schmidt, verdorven leider van het geheime project Hydra dat ervoor moet zorgen dat de nazi’s de wereld voor eens en voor altijd in hun macht krijgen. De ander is Steve Rogers, een graatmager mannetje dat dolgraag in dienst wil, maar al vier keer op fysieke gronden is afgewezen. Aan de dokter die hem met het serum behandelt, vraagt hij wat het verschil is tussen hem en schurk Schmidt. ‘Een goed mens’, antwoordt de wetenschapper. Het serum versterkt ook karakterologische eigenschappen en dus maakt het uit uit welk moreel hout je gesneden bent.

Zoals elke stripverfilming draait de Marvel-film Captain America om de strijd tussen goed en kwaad. De strip stamt uit 1941, toen Amerika nog niet meedeed aan de Tweede Wereldoorlog en koos onomwonden partij tegen deze politiek van isolationisme. Zeventig jaar later staat de boodschap nog recht overeind: al zijn de vijanden anders, de Verenigde Staten hebben nog steeds een Captain America nodig die fier opkomt voor het goede. Voordat hij Hydra te gronde richt, is Steve Rogers een mediaheld die in grote shows geld inzamelt voor de oorlog. Het levert een fraaie scène op waarin een showballet met Rogers als middelpunt liefdevol geparodieerd wordt in de stijl van jaren veertig swingmuziek.

In Captain America: The First Avenger ligt lang de nadruk op het vertellen van de mythe van Rogers die Captain America wordt. Pas daarna volgt het spektakel. Maar ook in deze scènes vol special effects zijn de droge opmerkingen van bijrolspeler Tommy Lee Jones – als ijzervretende kolonel – eigenlijk het leukst. Een goed mens tussen de vele ontploffingen.