Stroomstoring KPN verlamt hulpdiensten en metro Zuid-Holland

Door een storing bij KPN kan het nog enkele uren duren voordat hulpdiensten en metro’s in een aantal regio’s van Zuid-Holland weer normaal functioneren. Sinds 01.30 uur haperen de communicatiesystemen P2000 en C2000.

Update 08.37 uur: De storing in het KPN netwerk is verholpen en na het uitvoeren van tests is alle communicatie weer op gang aan het komen.

Update 08.16 uur: Het metrovervoer in Rotterdam wordt weer hervat maar het zal nog enige tijd duren voordat de metro’s weer volgens de normale dienstregeling rijden.

Het Rotterdams vervoersbedrijf RET meldt dat er vanochtend geen metro’s in de havenstad rijden. Medewerkers kunnen hun portofoons niet gebruiken waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan. Ook het de dienstregeling van het bus- en tramvervoer wordt aangepast.

Ziekenhuizen en bejaardentehuizen getroffen

KPN verwachtte volgens Nu.nl dat de storing rond 04.30 uur vanochtend zou zijn verholpen, maar de oorzaak van de storing was voor zevenen nog steeds onduidelijk. Meldkamers kunnen geen of beperkt contact opnemen met politiewagens en ambulances.

Ook brandweeralarmen van ziekenhuizen en bejaardentehuizen konden geen sein doorgeven naar de meldingskamer als er brand uitbrak. De ziekenhuizen en bejaardentehuizen zijn gebeld om te waarschuwen dat ze zelf 112 moeten bellen als er brand uitbreekt.

Storing Holland-Midden lijkt verholpen

In Holland-Midden lag de communicatie vanaf 00.45 uur alleen bij Gouda en ten zuiden daarvan plat. Het probleem werd tijdelijk opgelost door de meldkamers mobiel te laten bellen met coördinatoren in het gebied. Die konden nog wel via P2000 contact opnemen met de wagens in de regio. Rond 06.30 uur leek de storing in deze regio verholpen.

Ook de Veiligheidsregio’s Rotterdam en Zuid-Holland Zuid zijn getroffen. Het is niet duidelijk of de problemen daar al verholpen zijn.

    • Jules Seegers