Storing bij KPN raakt veiligheid Z-Holland

Een storing in het telefoonnetwerk van KPN heeft vannacht het communicatie- en alarmeringssysteem van de hulpdiensten (C2000 en P2000) in drie Zuid-Hollandse veiligheidsregio’s lamgelegd. Meldkamers konden daardoor geen contact leggen met politie, brandweer en ambulances in Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en een deel van Hollands Midden. De storing begon rond half één en duurde tot half negen vanmorgen.

De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond zag zich „uit voorzorg” genoodzaakt de hoogste staat van paraatheid aan te nemen.

Door de storing konden medewerkers van het regionale vervoersbedrijf RET geen gebruikmaken van hun portofoons. Uit veiligheidsoverwegingen werd daarom het metroverkeer in Rotterdam stilgelegd. Na enkele testritten kwam dit rond half elf vanochtend weer op gang.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam dringt aan op een onderzoek naar de oorzaak van de storing aan het communicatienetwerk van de hulpdiensten. KPN kon daarover vanochtend nog geen uitsluitsel geven. Hulpverleners kunnen in het geval van een storing niet terugvallen op een alternatief communicatiesysteem. Betrokken diensten klaagden twee jaar geleden over de kwetsbaarheid van het C2000-systeem na de ‘poldercrash’ bij Schiphol, de strandrellen in Hoek van Holland en de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. Toenmalig minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) kondigde daarop aan dat het communicatiesysteem in twee jaar uitgebreid zou worden met zestig nieuwe zendmasten. Bestaande masten zouden bovendien worden verbeterd en de radiofrequentie van C2000 worden uitgebreid. Circa 82.000 hulpverleners gebruiken het systeem.