Soros 'dicht' voor buitenstaanders

Superbelegger en miljardair George Soros (80) gaat aan zichzelf denken. Gisteren werd bekend dat hij zijn hedgefonds van bijna 26 miljard dollar (18 miljard euro) ontoegankelijk maakt voor buitenstaanders. Soros zal het fonds alleen nog gebruiken voor zijn familie, zo valt te lezen in een brief die in handen kwam van persbureau AP.

In de brief, verstuurd aan beleggers van het Quantum Endwoment- fonds van Soros, staat dat Soros de regels verandert als gevolg van nieuwe regels die hedgefondsen dwingen meer openheid van zaken te geven. Daar past Soros voor.

Van het totale fonds van 25,5 miljard dollar wordt nu ongeveer 750 miljoen dollar belegd voor derden, zegt een bron tegen AP. De verwachting is dat dat geld tegen het eind van het jaar wordt teruggeboekt aan de investeerders.

Met het sluiten van het fonds voor derden, vertrekt ook hoofdbelegger Keith Anderson bij Quantum, zo schrijven Soros’ zonen Jonathan en Robert in de brief. De heren zijn onder-directeuren van het in New York gevestigde familiebedrijf. Anderson kwam begin 2008 binnen bij Soros Fund Management.

Voor de externe beleggers is het sluiten van het fonds een strop. Het fonds haalde een jaarlijks rendement van ongeveer 20 procent sinds de oprichting ervan in 1969. Soros (80) verdiende zijn fortuin met het succesvol speculeren op een devaluatie van het Britse pond in 1992.

De in Hongarije geboren Soros staat de laatste jaren vooral bekend als filantroop, hij doneerde tot nu toe meer dan 8 miljard dollar aan liefdadigheidsinstellingen. Veel geld ging naar projecten die betrokken zijn bij klimaatverandering en de legalisering van marihuana. Dat kwam Soros op forse kritiek uit conservatief Amerika te staan. (AP)