Slimme boekhouding helpt BP weer in de plus

Na het verlies van vorig jaar door de olieramp boekt BP weer 3,7 miljard euro winst. Hoe kan dat?

Een jaar na de olieramp in de Golf van Mexico lijkt het alweer goed te gaan met de Britse oliemaatschappij BP. Over het tweede kwartaal van dit jaar haalde het concern een winst van 5,4 miljard dollar (3,7 miljard euro), geholpen door de hoge olieprijzen. Vorig jaar leed BP over hetzelfde kwartaal nog een verlies van 17 miljard dollar.

Is hier sprake van een wed eropstanding? Nee, het heeft met boekhouding te maken. BP raamde de totale schade van de olieramp op 41 miljard dollar, en nam voor dat bedrag (voor rente en belasting) vorig jaar alvast een reservering op in de boeken. BP heeft de pijn in één keer genomen. Vandaar het grote, boekhoudkundige verlies vorig jaar.

Daardoor kan BP nu zelfs meevallers melden in relatie tot de ramp. Zo schikte het eerder dit jaar met het Japanse bedrijf Mitsui Oil Exploration, dat een aandeel had van 10 procent in het zogeheten Macondo-project, dat vorig jaar elf mensen fataal werd na een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon. Mitsui Oil Exploration kwam met BP overeen dat het 1,1 miljard dollar stort in het noodfonds dat BP vorig jaar heeft opgezet voor betaling van gedupeerden. Doordat het Japanse bedrijf nu geld beschikbaar stelt – in ruil voor het stopzetten van eventuele rechtszaken – kan BP die 1,1 miljard als inkomsten boeken.

Toch kan de Britse oliemaatschappij niet verhullen dat het structureel is aangeslagen door de olieramp. Lees de cijfers. De olie- en gasproductie is, vergeleken met vorig jaar, met 11 procent gezakt naar 3,4 miljoen vaten olie-equivalent (hierin is gas omgerekend naar olie).

Bovendien moet BP de komende maanden nog talloze onderdelen afstoten om de ingeboekte miljardenschade ook met harde dollars te kunnen betalen. Het doel van BP is voor het eind van het jaar onderdelen ter waarde van 30 miljard dollar te hebben afgestoten. Dat is veel. Het zal een verdere aanslag op het bedrijf zijn. Activiteiten in Canada, Maleisië, Pakistan en Zuid-Afrika zijn al van de hand gedaan.

BP probeerde beleggers gisteren te overtuigen dat het goed op weg is zich te herstellen van de klap van vorig jaar. Het gaf een overzicht van de gebieden waarvoor het nieuwe concessies heeft gekocht, en waar het in de toekomst hopelijk olie en gas kan gaan winnen. In Brazilië, Azerbeidzjan en India.

    • Marcel aan de Brugh