President Cyprus eist aftreden kabinet om zware explosie

View of the Vasilikos power station, destroyed on July 11 2011 in a blast of confiscated Iranian munitions stored at a nearby military base July 21 2011. Media were allowed into the station for the first time on Thursday since the blast. REUTERS/Andreas Manolis (CYPRUS - Tags: DISASTER ENERGY)
View of the Vasilikos power station, destroyed on July 11 2011 in a blast of confiscated Iranian munitions stored at a nearby military base July 21 2011. Media were allowed into the station for the first time on Thursday since the blast. REUTERS/Andreas Manolis (CYPRUS - Tags: DISASTER ENERGY) De Vasilikos elektriciteitscentrale die werd verwoest door de explosie op 11 juli. Foto Reuters / Andreas Manolis

De Cypriotische president Demetris Christofias zal morgen het ontslag eisen van alle leden van zijn kabinet. Dat zegt een woordvoerder van de regering. Het verzoek komt in de nasleep van de explosie van twee weken geleden die aan dertien mensen het leven kostte en een energiecrisis veroorzaakte.

Christofias staat onder druk om zijn kabinet te herschikken in een poging de geloofwaardigheid van zijn regering te redden.

Eerder vandaag zei de kleinste partij uit de regeringscoalitie dat het zijn ministers had gevraagd om hun ontslag in te dienen. Vorige week trad minister van Buitenlandse Zaken Markos Kyprianou al af. De minister van Defensie en de legerchef waren al eerder opgestapt.

De zware ontploffing op 11 juli werd veroorzaakt door in beslag genomen buskruit op een marinebasis. Op de basis was munitie opgeslagen die twee jaar geleden in beslag was genomen, verstuurd vanuit Iran en bestemd voor Syrië of de Gazastrook – de exacte bestemming is nooit duidelijk geworden. Volgens officiële documenten had een explosievenexpert al vijf maanden geleden gewaarschuwd dat het kruit instabiel kon worden door het effect van het weer.

De explosie vernietigde de grootste elektriciteitscentrale op Cyprus, die het eiland voorzag van 53 procent van de elektriciteitsproductie.