Noorse premier kondigt onderzoek aan naar aanslagen

Norwegian Prime Minister Jens Stoltenberg gestures during a news conference in Oslo, July 27, 2011. Stoltenberg said on Wednesday that Norway would review police response and security measures after a mourning period for attacks that killed at least 76 people. REUTERS/Wolfgang Rattay (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW)
Norwegian Prime Minister Jens Stoltenberg gestures during a news conference in Oslo, July 27, 2011. Stoltenberg said on Wednesday that Norway would review police response and security measures after a mourning period for attacks that killed at least 76 people. REUTERS/Wolfgang Rattay (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW) De Noorse premier Jens Stoltenberg riep vandaag op tot openheid en vrijheid van gedachte. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

Premier Jens Stoltenberg van Noorwegen gaat een onafhankelijke commissie aanstellen die onderzoek moet gaan doen naar de aanslagen van afgelopen vrijdag.

Vandaag zei hij in een persconferentie dat Noorwegen niet geïntimideerd is door de aanslagen en dat de Noorse burgers terug zullen vechten met “meer democratie”. Noren zullen zichzelf verdedigen door te laten zien dat ze niet bang zijn voor geweld en door op grotere schaal deel te nemen aan de politiek, zo tekende persbureau AP op uit de woorden van Stoltenberg.

De Noorse premier:

“Het is absoluut mogelijk een open, democratische en allesomvattende samenleving te hebben en tegelijkertijd veiligheidsmaatregelen te treffen en niet naïef te zijn.”

Hij benadrukte toegewijd te zijn aan openheid en het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting, zelfs als dat betekent dat er rekening moet worden gehouden met extremistische standpunten.

“We moeten extreme standpunten en meningen - die compleet legaal en legitiem zijn om te hebben - bijzonder duidelijk onderscheiden. Wat niet legitiem is, is te proberen deze extreme standpunten door te voeren door geweld te gebruiken.”

“Ik denk dat we gezien hebben dat er een Noorwegen voor 22 juli is en een Noorwegen na 22 juli. Maar ik hoop en geloof ook dat het Noorwegen van na 22 juli een opener en toleranter samenleving is dan de samenleving die we ervoor hadden.”