Onzichtbare kunst voor 7.000 euro

Het Amerikaanse Museum of Non-Visible Art (MONA) heeft recentelijk een onzichtbare tank met ‘pure zuurstof’ verkocht.

Je kan het niet zien en toch is het kunst. De Canadese webontwikkelaar Aimee Davison betaalde onlangs 10.000 dollar, omgerekend ongeveer 7.000 euro, voor een onzichtbaar kunstwerk. Het werk, met de titel Fresh Air, bestaat alleen als concept en heeft dus geen fysieke verschijningsvorm. De webontwikkelaar kocht het kunstwerk van het Amerikaanse Museum of Non-Visible Art (MONA), een ‘onzichtbaar project’ dat wordt geleid door acteur James Franco (bekend van onder andere de Spider-Man-films) en een duo dat zichzelf Praxis noemt, bestaand uit Brainard en Delia Carey.

Het kunstwerk dat Davison kocht moet een onzichtbare tank met ‘pure zuurstof’ voorstellen. „Het maakt niet uit waar je bent, je kunt altijd de heerlijkste, schoonste, lucht inademen die de aarde kan produceren”, staat op de website van MONA, een museum dat geheel bestaat uit ideeën; het speelt zo met wat echt is en wat niet. Volgens Praxis herinnert dit ons eraan dat we in twee verschillende werelden leven: een fysieke wereld die we kunnen zien, en een onzichtbare wereld van gedachtes.

The Huffington Post vroeg Davison naar haar motivatie om „Conceptual- Fresh Air” te kopen. Ze antwoordde dat ze zich kon identificeren met de ideologie van het project omdat het in de lijn van de ‘Social Media Art’ ligt. De webontwikkelaar omschrijft Social Media Art als het gebruik van nieuwe media om projecten te promoten en het delen van nieuwe ideeën met het publiek door ze op internet te zetten. Volgens Davison is het belangrijk een behoorlijk bedrag voor het werk neer te tellen omdat anders niet hetzelfde „controversiële statement” wordt gemaakt.

Het museum verkoopt nog andere werken. Zo biedt James Franco een sculptuur aan van een stoomboot voor 100 dollar, maar geïnteresseerden mogen ook meer betalen. Verder is er een metershoog gouden paasei van Praxis verkrijgbaar vanaf 1.000 dollar. Allemaal denkbeeldig.

    • Kris Derks