Rechtbank Kiev verwerpt verzoek opsluiting oud-premier Timosjenko

Former Ukrainian Prime Minister Yulia Tymoshenko greets her supporters outside the Pecherskiy District Court in Kiev, Monday, July 18, 2011. The Ukrainian security service says it has opened a criminal investigation into the activities of an energy company once headed by former Prime Minister Yulia Tymoshenko. Tymoshenko, the country's top opposition leader, is already on trial on charges she abused her office in signing a natural gas import deal with Russia in 2009. Tymoshenko denies the accusations and says the trial is an attempt by President Viktor Yanukovych to bar her from politics. (AP Photo/Sergei Chuzavkov)
Former Ukrainian Prime Minister Yulia Tymoshenko greets her supporters outside the Pecherskiy District Court in Kiev, Monday, July 18, 2011. The Ukrainian security service says it has opened a criminal investigation into the activities of an energy company once headed by former Prime Minister Yulia Tymoshenko. Tymoshenko, the country's top opposition leader, is already on trial on charges she abused her office in signing a natural gas import deal with Russia in 2009. Tymoshenko denies the accusations and says the trial is an attempt by President Viktor Yanukovych to bar her from politics. (AP Photo/Sergei Chuzavkov) Joelia Timosjenko (rechts) vorige week met aanhangers in Kiev. Foto AP/ Sergei Chuzavkov)

Update 13.00 uur De rechtbank in Kiev heeft het verzoek van de openbaar aanklager tot opsluiting van de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko afgewezen. Dat meldt Reuters.

Het Openbaar Ministerie in Kiev vroeg de rechter eerder vandaag om haar op te sluiten, zo meldde het partijkantoor van haar beweging.

Vorige maand begon het proces tegen Timosjenko (50), die wordt beschuldigd van machtsmisbruik bij het gasakkoord dat Oekraïne in 2009 sloot met Rusland. Zij werd premier nadat zij in 2004 een der gangmakers en gezichten was in de Oranje Revolutie. Eind jaren negentig verwierf zij grote rijkdom als eigenaar van een bedrijf dat Russisch gas kocht en verkocht. Destijds kreeg zij als bijnaam ‘de gasprinses’. Sinds 1997 is zij ook actief in de politiek.

In 2010 verloor zij in de presidentsverkiezingen tegen haar grote rivaal, president Viktor Janoekovitsj. Sindsdien is zij er niet geslaagd om de oppositie rond zich te verenigen. Voor het begin van haar proces vanmorgen in Kiev hadden duizenden aanhangers zich verzameld in het centrum van de stad. Woordvoerders van haar beweging spreken van een politiek proces.

Voor de rechter zei Timosjenko vorige maand dat de aanklacht “een farce” is en de rechter “een marionet” van president Janoekovitsj. Timosjenko bracht de afgelopen tijd deels door onder huisarrest. Als zij schuldig bevonden wordt, kan zij veroordeeld worden tot tien jaar gevangenisstraf. In 2001 zat zij al eens een maand vast op beschuldiging van malversaties met gas.