Oefenduel NAC: ruzie om bal en rode kaart

De vriendschappelijke wedstrijd tussen NAC Breda en het Spaanse Levante in het Brabantse dorp Sint-Willebrord is gisteren al na 57 minuten stopgezet. NAC wijt het stopzetten aan de agressieve houding van de Levante-spelers. De Spanjaarden lijken zich van geen kwaad bewust.

De stemming was op voorhand al gespannen, de ploegen waren het oneens over de bal. Levante, de club waar Faas Wilkes (1958-1959) en Johan Cruijff (1981) korte tijd speelden, wilde met ballen van Nike spelen, NAC gaf de voorkeur aan de vertrouwde Derbystars. Na veel discussie verzoende scheidsrechter Ketting beide ploegen, door elke bal gedurende een helft te gebruiken.

De discussie had een negatief effect op de sfeer tijdens de wedstrijd. In het eerste kwartier vielen al drie gele kaarten, waarvan een voor NAC-speler Bonevacia. Na een klein uur spelen werd de wedstrijd stilgelegd na een zware overtreding van Levante-speler Valdo op NAC’er Gorter. Valdo kreeg rood, waarna de gemoederen echt verhit raakten. In het gedrang na de overtreding zou NAC’er Lurling een klap hebben gekregen. Ook enkele fans zouden zich in het gewoel gemengd hebben. Arbiter Ketting besloot het duel voortijdig af te blazen. Volgens een persvoorlichter van Levante besloten de Spaanse spelers het veld zelf te verlaten, nadat een van hun spelers geblesseerd was geraakt.

NAC-trainer John Karelse toonde zich na afloop tevreden over de mentaliteit van zijn ploeg. „Ik vond het een heerlijke wedstrijd”, zei hij tegen een verslaggever van de Brabantse krant BN/De Stem. „Jammer dat het maar een uur duurde. Maar liever dit, dan dat mijn spelers door midden waren geschopt.”