Noodhulp aan Grieken blijkt de helft groter

Brief De Jager maakt einde aan verwarring over de omvang van de staatssteun voor Griekenland.

De nieuwe ronde van noodhulp aan Griekenland kost overheden circa 50 miljard euro meer dan minister-president Rutte vorige week suggereerde. Daarnaast krijgen banken de komende jaren tot 55 miljard steun van Europese overheden (zie nummer 1 in de grafiek) om ze te motiveren ook de Grieken te helpen.

Dat blijkt uit een brief die minister De Jager (Financiën, CDA) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met de toelichting maakt het kabinet een eind aan de verwarring over de omvang van de staatssteun die vorige week door regeringsleiders in Brussel overeen werd gekomen. Rutte telde toen de vrijwillige bijdrage van het bankwezen mee in het nieuwe pakket van 109 miljard euro hulp (zie 2). Andere regeringsleiders zeiden dat die hulp er nog bovenop kwam. In totaal dragen de banken tot 2020 106 miljard euro bij (zie 3).

De oppositie is ontevreden over de manier waarop het kabinet over de crisis informatie geeft. PvdA en D66 noemen het optreden onhandig. „Het geeft geen vertrouwen dat bij zulke bedragen verkeerde suggesties worden gewekt”, zegt Wouter Koolmees van D66. De PvdA vindt dat het kabinet te graag een beeld heeft willen schetsen dat banken en beleggers aanzienlijk meebetalen aan de noodhulp. De SP wil dat de Kamer nog deze week bijeenkomt. Ewout Irrgang: „Vijftig miljard is bijna drie keer het bedrag dat dit kabinet bezuinigt. Daar mag je je niet zomaar in vergissen.”

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent dat het kabinet afstand neemt van de uitspraken. De brief en de uitleg van Rutte zijn „100 procent hetzelfde”, zegt een woordvoerder.

In het jongste akkoord over Griekenland zullen de landen uit de eurozone via een noodfonds extra geld lenen, terwijl dat tegen een lagere rente gebeurt dan voorheen. Banken en beleggers zullen op vrijwillige basis bijdragen door Griekse staatsleningen die moeten worden afgelost, in looptijd te verlengen en door de voorwaarden te versoepelen. (NRC)