Nieuw besturingssysteem van Apple: Mac OS X Lion

Mac OS X Lion

Apple ***

Bent u een natuurlijke scroller? Of een traditionele schuiver? Deze vraag moet elke gebruiker beantwoorden die voor het eerst Mac OS X Lion opstart. In het nieuwe besturingssysteem voor Apple-computers (‘Macs’) verschuiven de vensters namelijk zoals op een smartphone – alsof je een papiertje een zet geeft. Terwijl het op de computer al tientallen jaren net andersom gebeurt: je trekt de scrollhendel naar beneden en het document verschuift naar boven.

OS X Lion gaat er vanuit dat aanraakbewegingen anno 2011 natuurlijker aanvoelen dan oude muisgewoonten. Apple rekent erop dat je een trackpad bij de hand hebt die multitouch gebaren begrijpt, net als op iPhones. Zo kun je met een tikje of een knijpbeweging van twee vingers inzoomen in een browser, een foto roteren en applicaties wisselen.

Apple heeft in Lion veel gekeken naar iOS, het besturingssysteem van iPhones en iPads. Een zo’n iOS-trucje: houd bijvoorbeeld de letter e langer vast en er verschijnen allerlei variaties als ë, ê of è. Of neem Launchpad, een overzicht van alle programma’s, waarbij de iconen gerangschikt zijn zoals op de iPhone. Dat is vooral een optische vernieuwing, net als de manier waarop je met een veegbeweging kunt wisselen tussen schermvullende applicaties. Nuttiger is de automatische bewaarfunctie. Programma’s en documenten onthouden zelf hoe ze afgesloten worden.

Lion bewaart de status van de geopende documenten. Je kunt zelfs terugbladeren naar vorige versies en eerdere wijzigingen bekijken of overnemen. Deze opslagtechnologie geldt voor Apples eigen producten zoals Pages, een alternatief voor Microsoft Word. In MS Word moet je je documenten gewoon zelf bewaren.

Lion is alleen te koop als update voor OS X 10.6. Het is een 4 GB download (24 euro) in de Mac App Store, de winkel die ook al is afgekeken van de iPhone. Apple hoopt dat de softwaremarkt voor computers net zo’n succes wordt als die van zijn mobiele apparaten. Maar het zou pas echt opzienbarend zijn als de apps van de iPhone en iPad ook op een gewone desktop of laptop werken. OS X Lion werkt alleen op nieuwere Macs (na 2006) met een 64 bit processor en meer dan 2 GB geheugen.

Lion is geen upgrade die het leven van de Mac-gebruiker ingrijpend zal veranderen. Veel mensen zal het ook te ver gaan dat Apple de scrollbar zelf weglaat – die verschijnt alleen als je een venster beweegt. Gelukkig draai je dit zelf weer terug via Systeemvoorkeuren/Algemeen. En wie toch liever traditioneel scrollt: kijk bij Systeemvoorkeuren/Trackpad.

Marc Hijink