Neushoorn-hoorn

Natuurhistorische musea in vijf Europese landen zijn de afgelopen maanden opgeschrikt door diefstallen van neushoornkoppen. Een internationaal georganiseerde bende trekt ze meestal op klaarlichte dag en zonder pardon van tentoongestelde opgezette exemplaren. Men heeft het daarbij gemunt op de hoorns die in Azië op de zwarte markt tot 75.000 euro per kilo opleveren. Dat is ruim twee keer de goudprijs. Vermalen tot poeder zou het koorts verlagen, kanker genezen en de potentie verhogen. Onzin natuurlijk, maar het geloof in de heilzame werking is onuitroeibaar.

De hoge hoornprijs maakt het traditionele stropen van levende neushoorns in Afrika en Azië daarom zeer lucratief en heeft de vijf verschillende soorten op de rand van uitsterven gebracht. Het roven van hoorns uit musea is nieuw en veel gemakkelijker omdat elk zichzelf respecterend natuurhistorisch museum zijn collectie via internet heeft ontsloten. Van elk opgezet beest is soort, herkomst, standplaats en een foto zo te vinden. Net als de museumplattegrond. Diefstal is professioneel te plannen. In Nederland zijn nog geen neushoornhoorns gestolen, maar onlangs betrapte de politie ’s nachts iemand met een ladder bij het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. De arrestant beriep zich op zijn zwijgrecht, maar had het vermoedelijk voorzien op de (replica) van de breedlipneushoorn. Inmiddels hebben de meeste musea uit voorzorg hun neushoorns weggeborgen of vervangen door afgietsels.