Londen telt af: nog een jaar tot de Spelen

People cheer on during the London 2012 Olympic one year to go ceremony at Trafalgar Square in London, Wednesday, July 27, 2011. (AP Photo/Sang Tan) Mensen juichen tijdens de 'one year to go-ceremonie' op het Trafalgar Square in Londen. Foto AP / Sang Tan

Vandaag vierde Londen dat het nog maar één jaar hoeft af te tellen tot de Olympische Zomerspelen in 2012. Dat deed de stad onder meer met de eerste duik in het nieuwe olympische zwembad door de Britse olympische schoonspringer Tom Daley en de presentatie van de medailles.

Onder grote belangstelling werden de olympische medailles door prinses Anne gepresenteerd op het Londense Trafalgar Square. De plakken zijn de grootste, de zwaarste en de breedste ooit. De pronkstukken wegen tussen de 375 en de 400 gram en meten 85 millimeter. Aan de ene kant van de medaille pronkt de Griekse godin van de overwinning Nike, aan de andere kant is een afbeelding te zien met vijf symbolische Londense elementen, waaronder rivier de Theems.

Londen deed een oproep aan alle sporters wereldwijd om in 2012 naar de stad te komen om de strijd aan te gaan in het land dat de “moderne sport heeft uitgevonden”.

Vanaf vandaag is het nog precies een jaar tot de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen, de eerste stad die ‘s werelds grootste sportevenement voor de derde keer organiseert. De spelen werden hier eerder in 1908 en 1948 gehouden.

Maak hier een virtuele tour door het Olympisch park van Londen.

De Britse olympische schoonspringer Tom Daley maakt de eerste duik in het olympisch bad. Foto Reuters / Kirsty Wigglesworth De Britse olympische schoonspringer Tom Daley maakt de eerste duik in het olympisch bad. Foto Reuters / Kirsty Wigglesworth

De Britse prinses Anne en premier David Cameron wachten de onthulling van de gouden, zilveren en bronzen plakken af tijdens een feestelijke ceremonie in de Londense binnenstad. Foto AFP / Carl Court De Britse prinses Anne en premier David Cameron wachten de onthulling van de gouden, zilveren en bronzen plakken af tijdens een feestelijke ceremonie in de Londense binnenstad. Foto AFP / Carl Court

En dit zijn ze dan: de 'Londen 2012' olympische medailles, ontworpen door de Britse kunstenaar David Watkin. Foto ReutersEn dit zijn ze dan: de 'Londen 2012' olympische medailles, ontworpen door de Britse kunstenaar David Watkin. Foto Reuters