Lochte troeft Phelps af en wint de wereldtitel

Het ging bij de WK op de 200 meter vrije slag tussen twee Amerikaanse grootheden: Phelps en Lochte.

De WK zwemmen in Shanghai stonden gisteren in het teken van de titanenstrijd tussen twee Amerikanen: Michael Phelps, de meest succesvolle olympische sporter aller tijden (veertien keer goud), en de ‘nieuwe’ troonpretendent in het Amerikaanse zwemmen, Ryan Lochte. Het was Lochte die de snelste tijd klokte in de finale van de 200 meter vrije slag: 1.44,44. Hij bleef zijn landgenoot Phelps (1.44,79) maar net voor. De Duitser Paul Biedermann, de verrassende winnaar van twee jaar geleden bij de WK in Rome, behaalde brons (1.44,88).

The New York Times noemde Lochte ooit „de beste Amerikaanse zwemmer die niet Michael heet”. En niet zonder reden. Phelps heerste vooral tussen 2004 en 2008 als een absolute vorst, met als hoogtepunt diens acht gouden medailles tijdens de Olympische Spelen van Peking. Voor Lochte, zelf ook geen kleine jongen met vijf olympische medailles (driemaal goud), restten slechts de kruimels die Phelps achterliet.

Maar Phelps kon zich na zijn prestatie in Peking moeilijk motiveren. Hij ging liever golfen en trainde niet meer op het niveau dat nodig is voor overwinningen op wereldniveau. Lochte weigerde zich neer te leggen bij de suprematie van zijn landgenoot en wordt nu beloond voor zijn onwaarschijnlijk strenge trainingsregime. Lochte was de laatste twee jaar succesvoller dan zijn freewheelende landgenoot en blijkt Phelps ook te snel af nu hij weer volop in training is. De strijd krijgt volgend jaar op de Spelen ongetwijfeld een vervolg.

Femke Heemskerk bereikte gisteren op indrukwekkende wijze de finale van de 200 meter vrije slag. De 23-jarige Nederlandse was in de halve finales met 1.55,54 minuten de snelste en verbeterde daarmee het Nederlands record met liefst een seconde. Vandaag is de finale.

Bij de 100 meter rugslag waren er twee winnaars. De Franse zwemmers Camille Lacourt en Jérémy Stravius noteerden beiden met 52.76 seconden dezelfde toptijd en kregen beiden goud. De Japanner Ryosuke Irie pakte brons (52.98). (NRC)